Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Finansal kurumlar, Çin hisse senedi piyasasında (A-share piyasası) bulunan yatırımcılara kredi sağlamakta öncekine göre daha ihtiyatlı bir tutum sergiliyor. Çin hisse senedi piyasası yaklaşık 8 yılın en güçlü rallisini kaydediyor. Öte yandan analistler çöküş gelebileceği uyarısında bulunuyorlar.

Menkul değer şirketleri, kredi ve varlık yönetim firmalarındaki birkaç kaynak (kaldıraçlı işlemler için öncü sermaye kaynakları), borçlanma yapılması için gerekli yeterlilikleri sıkılaştırdıklarını belirttiler ve talebin hala güçlü olmasına rağmen yatırımcıların alabilecekleri miktarı düşürdüler.

MarketWatch'un haberine göre menkul kıymet şirketleri yatırımcılara ana olarak kredi işlemler ve açığa satış yoluyla kredi veriyorlar. Ancak 2 trilyon yuan (230 milyar dolar) değerinde hisse senedi yatırımından sadece yaklaşık 8 milyar yuanı (1.3 milyar dolar) açığa satılmış durumda.

Kredi işlem ve açığa satışlarda görülen artış sön dönemde yavaşladı. 5 Mart’tan 16 Nisan’a kadar haftalık artış oranları kredili işlemlerde yüzde 6, açığa satılarda yüzde 7 seviyesindeydi. 23 Nisan’dan 4 Haziran oranlar sırasıyla yüzde 1.4 ve yüzde 5.1’e düştü.