Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(15:50’de güncellendi)

Petrol, ABD üretimindeki yavaşlamanın arz fazlası sorununu hafiflettiği işaretleri ile bu ay gösterdiği en büyük yükselişi genişletiyor.

Petrol vadelileri Salı günü yüzde 3.4 artış göstermesinin ardından New York’ta yüzde 2.7 kadar yükseldi. ABD resmi stok verisinin Çarşamba günü açıklanması öncesinde Bloomberg anketine katılan analistler stokların 5 Haziran itibarıyla düşüşü 6. haftaya taşıyacağı tahmininde bulunuyorlar. Rafineriler yaz döneminde artan yakıt talebini karşılamaya çalışacak. UBS Group AG’ye göre Cuma günkü toplantısında üretim kotasını sabit tutan OPEC, hedefin üzerinde üretim gerçekleştirmeyi sürdürecek.

Petrolün 6 yılın en düşük seviyesinden gösterdiği toparlanma varil başına 60 dolara yakın seviyede duraksadı. Petroldeki toparlanma ABD’nin Ağustos 2010’dan bu yana en düşük seviyedeki üretimini artıracağı spekülasyonu yarattı. Energy Information Administration’ın (EIA) Pazartesi günkü açıklamasına göre, ABD’de kaya petrolü üretimi Temmuz ayında Ocak ayından bu yana en düşük seviyeye inecek.

Oslo’daki Nordea Bank Norge ASA petrol analisti Thina Saltvedt, “EIA petrol üretiminde düşüşten yana ve ilk kez ABD stoklarının azaldığını tahmin ediyor” şeklinde görüş bildirdi.

Temmuz vadeli Batı Teksas türü ham petrol (WTI) kontratı, Nymex elektronik işlemlerde 1.61 dolar kadar yükselerek varil başına 61.75 dolara ulaştı ve Londra saati ile 11:53’te 61:18 dolardan işlem gördü. Kontrat Salı günü 2 dolar yükselerek 60.14 dolara geldi. Tüm kontratlarda işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yaklaşık yüzde 30 yukarısında seyrediyor. Fiyatlar bu yıl yüzde 15 arttı.

Temmuz vadeli Brent petrol kontratı Londra merkezli ICE Futures Europe Borsasında 1.48 dolar kadar veya yüzde 2.3 değerlenerek varil başına 66.36 dolardan işlem gördü ve 22 Mayıs’tan bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Kontrat, Salı günü 2.19 dolar artış ile 64.98 dolara geldi. Avrupa gösterge petrolü Brent ile WTI petrol arasındaki fark 4.68 dolar seviyesinde.

(15:50’de güncellendi)