Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

(18:08'de güncellendi)

Yurtiçi piyasalar, ilk çeyrekte büyümenin beklentiyi aşması sonrası iyimser bir seyir izliyor. Borsa İstanbul 100 endeksi yüzde 2 artış sağlarken, Dolar/TL 2,74 seviyelerinde.

Türkiye'de büyüme ilk çeyrekte yüzde yıllık bazda 2,3 oldu. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahmin medyanı yüzde 1,7 olmuştu. Büyüme ilk çeyrekte dönemsel bazda ise yüzde 1,3 oldu.

Pazar günü yapılan seçimlerin ardından ortaya çıkan siyasi belirsizlik, hafta başında Türk lirası ve borsada sert satış yaşanmasına yol açmıştı. Ancak piyasalar dün bir nebze toparlandı ve bu sakin seyir bugün de devam ediyor.

Piyasalar, siyasi taraftan gelecek hükümet kurma arayışlarına odaklanacak. Piyasalar açısından en fazla ihtimal verilen koalisyon senaryosu AK Parti-MHP olurken, erken seçim riski de tartışılıyor.

Cumhuriyet Halk Partisi Antalya milletvekili Deniz Baykal, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir görüşme yaptı. Dışişleri Konutu'nda gerçekleşen görüşmenin ardından açıklama yapan Deniz Baykal, koalisyon görüşmesi yapma konumunda olmadığını belirtti. Yeni meclisin açılışında başkanlık yapacak olan Baykal, Cumhurbaşkanı'nın her türlü koalisyona açık olduğunu kaydetti. Baykal "Muhalefetin koalisyon oluşturmasına itirazı olmadığını gördüm" dedi.

UBS Gelişen Piyasa Stratejisti Geoff Dennis, hükümet senaryolarına ilişkin, koalisyonun uzun soluklu olma şansı açısından azınlık hükümetine tercih edileceğini belirtti. Siyasi kanatta bir uzlaşma sağlanması halinde dahi Merkez Bankası'nın faiz artışına ihtiyaç duyabileceğini ifade eden Dennis "Bu hisse senedi piyasası tarafından olumlu algılanabilir" diye konuştu.

Borsa 80 bin sınırında

BIST 100, güne önceki kapanışa göre 510,99 puanlık yükselişle 78.657,24 puandan başladı. Büyüme rakamları sonrası yükselen endeks, günü önceki kapanışa göre 1.601,64 puanlık yükselişle 79.747,89 puandan tamamladı.

Piyasa güne 8 milyar 658,4 milyon lira eksi rezervle başladı. Bankaların serbest depo hesabı ise 12 milyar 63,6 milyon lira düzeyinde bulunuyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bugün miktar yöntemiyle düzenlediği 17 Haziran vadeli repo ihalesi ile piyasaya 1 milyar lira verdi. İhaleye 1 milyar 970 milyon 825 bin 220 liralık teklif geldi. İhalede en düşük, ortalama ve en yüksek basit faiz yüzde 7,50 olurken, en düşük, ortalama ve en yüksek bileşik faiz ise yüzde 7,78 seviyesinde gerçekleşti.

Hafta başında 2,80'e kadar çıkan dolar/TL, dün yeniden 2,75 seviyelerinde gelmişti. Kur bugün TSİ ile 18:07'de yüzde 0,38 düşüşle 2,7421 oldu. Euro/TL ise yatay seyirle 3,1034 düzeyindeydi.

2 yıllık gösterge tahvil faizi 6 baz puan düşüşle yüzde 10,23 olurken, sepet kur 2,92 seviyesinde.

(18:08'de güncellendi)

BloombergHT.com Editörü
Enes Tunagür
etunagur@bloomberght.com