Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Güney Kore tahvilleri, para politikası görünümlerinin farklılık göstermesinin etkisi ile 9 yıldan bu yana ilk kez ABD Hazine tahvillerinden daha düşük faiz sunuyor.

Kore’de ölümcül bir virüs patlak vermesi ve düşen ihracat Kore Merkez Bankası’nın borçlanma maliyetlerini rekor düşük seviyeden daha da aşağı çekeceği spekülasyonlarını destekledi. Öte yandan Fed faiz oranını 2006’dan bu yana ilk kez artırmaya hazırlanıyor. Bloomberg anketine katılan 18 ekonomist ve analistin 11’i Kore Merkez Bankası’nın Perşembe günü gevşemeye gideceği tahmininde bulunuyor. MERS virüsü ülkede 9 kişinin ölümüne yol açtı. Binlerce kişi karantinaya alındı.

10 yıl vadeli Güney Kore tahvil faizi ABD Hazine tahvil faizinin 1 baz puan altında seyrediyor. Aradaki farkın negatif olduğu en son dönem Ekim 2006 idi. Von dolar karşısında yüzde 0.2 gerileyerek 1,120.85 oldu. Von yen karşısında yüzde 0.2 düşüş ile 9.01 seviyesine geldi.

Seul’daki Daewoo Securities Co. sabit getiri analistlerinden Yoon Yeo Sam, “Kore tahvil faizleri ekonomik görünümün zayıf seyretmesi ile aşağı yönlü. Öte yandan ABD  toparlanması faiz artırımı olasılığı destekliyor. ABD ile aradaki getiri farkı sermaye çıkışı endişelerini artırabilir” dedi.