Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed gelecek hafta federal fon oranı beklentilerini açıklayacak. Peki traderlar Fed tahminlerde hangi önemli sayılara odaklanacaklar?

Fed 17 Haziran’da toplantı sonuçlarını açıkladığında pek çok traderın ilk bakacağı sayı, yetkililerin gösterge federal fon oranı için yılsonu tahmini olacak.

Federal Açık Piyasa Komitesi’nde (FOMC) bulunan 17 merkez bankası yetkilisi Mart ayı toplantısında federal fon oranının yılsonunda yüzde 0.625 olacağını öngörmüşlerdi. Bugün (10 Haziran) itibarıyla piyasa katılımcıları Fed’in Eylül ayında faiz artırımına gideceğine ikna olmuş durumdalar. Ancak merkez bankasının ikinci faiz artırımına gidip gitmeyeceğinden emin değiller.

Fed Başkanı Janet Yellen dahil olmak üzere yetkililer geçmişte politika yapıcıların federal fon oranı tahminlerini oluşturan tablodaki noktaların önemini küçümsediler. Ancak Bank of America Merrill Lynch yöneticilerinden Brian Smedley’e göre, ilk faiz artırımına yaklaşılması ile birlikte bu noktalar FOMC’un yakın dönemdeki hedefleri ile ilgili ‘kritik bilgi’ler sağlayacak.

Fed, faiz oranlarını artırmaya başladığı zaman, federal fon oarbları için hedef aralığı yüzde 0.25 ve yüzde 0.50 arasında artıracağını belirtmişti. New York Fed’in 22 piyasa yapıcı banka arasında gerçekleştirdiği bir ankete göre fiili fon oranı ilk faiz artırımının ardından yüzde 0.35 civarında olacak. (Piyasa yapıcılar, ABD Merkez Bankası ile doğrudan işlem yapıyorlar)

Ay içindeki ortalama fon oranı merkez alan Eylül vadeli Fed fonları kontratları, yüzde 0.21 seviyesinde bir zımni faizden işlem görüyor. Dolayısıyla, piyasada Eylül ayı için zımni artırım olasılığı yüzde 93 ile yüzde 100 arasında bir yerde.