Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün (OPEC) Mayıs ayına ilişkin "Petrol Piyasası Raporu"na göre, bu yıl için küresel petrol talebi tahmini, günlük 92,5 milyon, küresel petrol talep artış miktarı da günlük 1,18 milyon varilde sabit tutuldu. Geçen yıl küresel petrol talebi günlük 960 bin varillik artışla 91,32 milyon varil olarak gerçekleşmişti.

Bu yıl OPEC ham petrol talebi, geçen yıla göre, günlük 300 milyon varil artışla 29,3 milyon varile çıkacak. OPEC talebi, geçen yılın aynı dönemlerine göre, bu yılın üçüncü çeyreğinde günlük 500 bin varil, son çeyreğinde ise 1,5 milyon varil artacak. Talep üçüncü çeyrekte günlük 30,32 milyon, son çeyrekte ise 30,75 milyon varil olacak.

Mayıs’ta küresel petrol arzı bir önceki aya göre günlük 270 bin farkla 94,06 milyon varile düştü. Küresel petrol üretiminde OPEC'in payı, nisan ayına göre yüzde 32,9'a çıktı. OPEC'in nisan ayındaki günlük 30,95 milyon petrol üretimi, Mayıs’ta ortalama 30,98 milyon varil oldu. Rapora göre, OPEC üretiminde gerçekleşen günlük artışa en büyük katkı 10,1 milyon varille Suudi Arabistan ve 3,8 milyon varille Irak'tan geldi. Mayıs’ta Irak ve Angola'nın petrol üretimi bir önceki aya göre artıartarken, Kuveyt, Libya ve Nijerya'da üretim düştü.

OPEC dışındaki ülkelerin bu yılki petrol arz tahmini günlük 57,16 milyon varilde tutuldu. Arzda özellikle yılın ilk ve son çeyreğinde artış beklenmesine rağmen, toplamda büyümenin yavaş olacağı öngörülüyor. Yavaş büyüme beklentisinin nedeni olarak, düşük petrol fiyatları, Kuzey Amerika'deki aktif sondaj kule sayısının düşmeye devam etmesi ve üretime yönelik yatırımların azalması gösterildi. Geçen yıl OPEC dışındaki ülkelerde petrol arzı günlük 56,48 milyon varil olarak gerçekleşmişti.

Mayıs’ta dünya genelinde kapatılan 141 sondaj kulesinden 124'ünü petrol ve 17'sini doğalgaz sondaj kuleleri oluşturdu. Amerika kıtasında 104 sondaj kulesi devre dışı bırakılırken, OPEC ülkelerinde toplam 6 sondaj kulesi kapatıldı.

OPEC'in son toplantısı, 5 Haziran'da OPEC üyesi 12 ülkenin petrol bakanlarının katılımıyla Avusturya'nın başkenti Viyana'da gerçekleşmiş, günlük 30 milyon varil olan petrol üretim kotasının devamına karar verilmişti. Bir sonraki olağan toplantının 4 Aralık 2015'de Viyana'da yapılması planlanıyor.

AA