Advertisement
EKONOMİK VERİLER VE GÜNDEM ABONE OL

Japonya Merkez Bankası (BOJ), enflasyonun geçtiğimiz ay yavaşlamasının etkisiyle rekor seviyedeki parasal teşviki sabit tutma kararı aldı. BOJ Guvernörü Haruhiko Kuroda enflasyonu desteklemeye çalışıyor.

Merkez bankası, Cuma günü yapılan açıklamaya göre, parasal tabanı yıllık bazda 80 trilyon yen (650 milyar dolar) genişletmeye devam edecek. Bloomberg anketine katılan 35 ekonomistin tümü BOJ kararını doğru şekilde tahmin etti.

Durağan ihracat artışı Japonya ekonomisine yönelik risk oluşturuyor. Analistler ekonominin bu çeyrek dönemde yavaşlayacağı tahmininde bulunurken, şirketler stoklarını tüketmek istiyorlar. Kuroda bu hafta yaptığı değerlendirmede enflasyonun BOJ’un hedefine yolunda ilerlemeyi sürdüğünü belirtmişti. Ancak zayıf yeni frenleyen önceki değerlendirmelerinden vazgeçtiğini de söyledi. Ekonomistler Kuroda’nın Cuma günü yapacağı basın toplantısında konunun netlik kazanmasını bekliyor.

Itochu Corp. ekonomistlerinden Atsushi Takeda, “Enflasyon artmıyor ve tüketici harcamaları beklenenden daha yavaş ivmeleniyor. BOJ, bu riskler fiyat hedefine yönelik ciddi bir tehdit oluşturduğunda harekete geçecektir” dedi.

Kuroda bu hafta yaptığı açıklamada enflasyonun Eylül 2016 itibarıyla 6 aylık dönemde BOJ’un hedefine ulaşabileceğini ifade etti. Kuroda ayrıca yenin yükselmesine neden olan önceki değerlendirmelerine de açıklık getirmeye çalıştı.