Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:30'da güncellendi)

Avrupa hisse senetleri, Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras'ın kreditörlerin teklifini kabul etmediğini söylemesinin ardından değer kaybederken, günün erken saatlerinde Almanya tahvilleri ve ABD Hazine tahvilleri değer kazandı. Sterlin, faiz artırımı çağrısı ile birlikte ralli yaparken, İngiltere tahvilleri düşüş kaydetti.

Stoxx Europe 600 Endeksi, New York saati ile 08:35'de yüzde 0.6 aşağıda seyrederken, Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları yüzde 0.2 düştü. Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 6 baz puan düşerek yüzde 0.81'e inerken, ABD'nin 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi yüzde 2.37'e indi.

Sterlin son üç günde ilk kez değer kazanırken, iki yıl vadeli İngiltere tahvillerinin faizi son yedi ayın en yüksek seviyesine çıktı. Çin'de Şanghay hisse senetleri son üç haftanın en büyük iki günlük yükselişini gerçekleştirdi.

ABD ekonomisi, ilk çeyrekte daha önceki beklentilerden daha az daraldı. ABD Çalışma Bakanlığı'nın yayınladığı ilk çeyrek GSYH revizyonu yüzde (-0.7)'den yüzde (-0.2)'ye geldi.

Tsipras, bir hükümet yetkilisine göre, görüşmelere katılmak üzere Brüksel'e hareket etmeden önce, kurtarma yardımının serbest bırakılması için yaptıkları teklifin kreditörler tarafından kabul edilmediğini söyledi. Kreditörler ise Yunan hükümetine anlaşma için bir takım yeni şartlar önerdi.

Helsinki'de Nordea Bank AB şef stratejisti Jan von Gerich, "Çok fazla tedirginlik var," dedi ve "Herkes Yunanistan konusunda ne olduğunu izliyor. Bir anlaşmanın fiyatlanmasında oldukça güçlü bir tepki vermiştik ve şimdi diğer yönde hareket edeceğimiz kesin görünmüyor" şeklinde görüş bildirdi.

İngiltere Merkez Bankası komite üyesi Martin Weale, Financial Times'a yaptığı açıklamada, merkez bankasının Ağustos ayında faiz artırımına hazır olması gerektiğini söyledi.

(16:30'da güncellendi)