Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD’li şirketlerin karlarında döviz kuru dalgalanmalarından kaynaklanan gerileme, ikinci çeyreğin sona ermeye yaklaşması ile birlikte kötüleşiyor.

Arizona merkezli danışmanlık firması FiREapps’e göre geçtiğimiz 12 ayda yaklaşık iki kayına yükselen Döviz piyasası volatilitesi, şirket karlarına yönelik tarihteki en büyük tehdidi oluşturuyor. Kuzey Amerika şirketlerin döviz piyasasındaki dalgalanmalara bağlı kayıpları 2012 yılındaki 47 milyar doları aşabilir.

Facebook Inc. ve Microsoft Corp. gibi şirketler finansal sonuçlarının yılın üç ayına göre daha büyük bir darbe alacağı konusunda uyarıda bulundu. Karlara en büyük etkiyi dolardaki yükseliş yaparken, eurodan gelişmekte olan ülke para birimlerine her yerde dalgalanma görülmesi zararları artırıyor ve korunmayı (hedge) daha pahalı hale getiriyor.

Toronto-Dominion Bank baş döviz stratejisti Shaun Osborne, “Kurumsal müşterilerimize volatilitenin geri döndüğü uyarısında bulunuyoruz. Şirketler 2014’ün kötü olduğunu düşünüyorsa, 2015 de daha kolay olmayacak” dedi.