Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varoufakis, iflasın eşiğindeki ülkesine koşullu olarak kredi veren IMF ve AB kurumları ile geçen hafta kopan müzakerelerin ardından, "Yunanistan yeni tekliflere açık" mesajını verdi.

Varoufakis, Alman Bild gazetesine verdiği demeçte, IMF ve AB kurumlarının kurtarma paketinin uzatılmasının koşulları hakkında yeni ve iyi tekliflerle gelmesi durumunda, bunu gelecek hafta içinde görüşmeye hazır olduklarını açıkladı.

Hükümetin, uluslararası kurumların öne sürdüğü ve kendileri açısından kabulü mümkün olmayan talepler nedeniyle 5 Temmuz'da kurtarma paketi hakkında halk oylamasına gitme kararı aldığını hatırlatan Varoufakis, Yunanistan'ın IMF ve AB kurumlarının yeni tekliflerine açık olduğunu belirterek, "Biz, vatandaşların kararlarını şekillendireceği bu süre zarfında müzakereler için yine hazır olacağız" diye konuştu.

Hükümetin, vatandaşlara referandumda "hayır" oyu kullanmaları çağrısında bulunduğunu hatırlatan Varoufakis, IMF ve AB kurumlarının, yeni tekliflerle gelmeleri ve anlaşmaları durumunda bu pozisyonun değişebileceğini söyledi.

Varoufakis, "Biz de yapmış olduğumuz çağrıyı değiştirebilir, seçmene 'evet' oyu kullanmaları çağrısında bulunabiliriz" ifadelerini kullandı.

Krizin aşılabilmesi için AB liderlerinin adım atması gerektiğini ifade eden Varoufakis, "Çözümün anahtarı, en önemli ülkeyi temsil eden Başbakan Merkel'in elinde. Umarım bunu kullanır" şeklinde konuştu.

Merkel, parti liderleriyle buluşacak

AB üyeleri ile Yunanistan arasındaki krizin büyümesi ve Yunanistan'ın borçlarını ödeyememe tehlikesiyle karşı karşıya gelmesi, kamuoyunda "Yunanistan'ın eurodan ayrılması" tartışmalarını alevlendirirken, siyaset dünyasında da kaygılara yol açtı.

Hükümet sözcüsü Steffen Seibert, Başbakan Angela Merkel'in Yunanistan konusundaki son gelişmeler üzerine parlamentoda temsil edilen siyasi partilerin liderleri ve meclis grup başkanlarıyla pazartesi günü Başbakanlık'ta bir araya geleceğini açıkladı.

Başbakan Yardımcısı ve Sosyal Demokrat Parti (SPD) lideri Sigmar Gabriel de son gelişmeler üzerine İsrail'e yapmayı planladığı resmi ziyareti iptal etti.

AA