Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(17:15'te güncellendi)

ABD hisse senetleri, Avrupa hisselerini takip ederek değer kaybederken, ABD endeks vadeli kontratları ve Almanya tahvilleri, Japon yeni ile birlikte, Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nden çıkma riskinin artması ve bunun bölgenin kalan kısmı üzerindeki etkilerinin belirsiz olması sonucu yatırımcıların güvenli liman araması ile yukarı yönde hareket etti.

Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi, New York saati ile 10:02'de yüzde 0.7 aşağıda seyrediyordu. Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 1.7 düştü ve erken saatlerdeki yüzde 3.2'lik kaybının bir kısmını geri aldı. Yunanistan'da ASE Endeksi en az bir hafta kapalı kalacak. ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi dokuz baz puan düşüşle yüzde 2.38'e gerilerken, aynı vadeli Alman tahvillerinin faizi 10 baz puan indi. Euro yen karşısında yüzde 1.2 değer kaybederek 136.70 seviyesine geriledi ve dolar karşısında yüzde 0.4 zayıflayarak 1.1123 seviyesine düştü. Avrupa kredi piyasalarındaki risk ölçümü Eylül 2008'den bu yana en hızlı artışını gerçekleştirdi.

Yunanistan, bugünden itibaren sermaye kontrollerine başladı, finans piyasalarını kapattı ve bankaların çalışmasını en az, kurtarma yardımının alınması için kreditörlerin talep ettiği koşullar için yapılacak referandumdan bir gün sonranın tarihi olan 6 Temmuz'a kadar durdurdu. Başbakan Alexis Tsipras, 30 Haziran'da süresi dolacak olan mevcut kurtarma programı ve en geç aynı gün yapılması gereken 1.7 milyar dolarlık IMF borç geri ödemesi öncesi, referanduma gidileceğini duyurdu. İsviçe Merkez Bankası Başkanı Thomas Jordan, İsviçre frankına güvenli liman talebin güçlenmesi sonrası, piyasaya istikrar kazandırmak için müdahale ettiklerini kaydetti.

Los Angeles'ta Wedbush Securities Inc.  hisse senedi işlemleri idari direktörü Michale James, "Nihayet kırılma noktasına ulaştık," dedi ve "Potansiyel bir negatif sonuca ilişkin bu denli yoğun bir belirsizlikle birlikte, risk varlıklarının azaltılmasına yönelik ani bir reaksiyon gelecektir. Bu hafta muhtemelen çok çirkin bir durumla karşı karşıyayız" yorumunda bulundu.

Londra'da BGC Partners piyasa stratejisti Michael Ingram, "Sermaye kontrolleri ve referandum, her ikisi birden, müzekerelerin çöktüğü gerçeğinin belirtisi," dedi ve "Kreditörlerden tam bir destek gelmezse, Yunanistan yarın IMF'e olan borç geri ödemesinde temerrüte düşecek ve acil likidite yardımı Çarşamba günü geri çekilmeli" şeklinde konuştu.

Pacific Investment Management Co.'nun (Pimco) eski CEO'su Muhammed El-Erian, "Yunanistan'ın, 'yoğun ekonomik daralma' ile karşı karşıya bulunması ile birlikte, eurodan çıkma olasılığı yüzde 85" dedi. Aralarında Şubat 2012'de Grexit kelimesini ilk kullanan Ebrahim Rahbari'nin de bulunduğu Citigroup Inc. ekonomistleri, şimdi, Yunanisrtan'ın eferandumun ardından Euro Bölgesi'nde kalacağı tahmininde bulundu.

ANZ Bank New Zealand Ltd. kıdemli Döviz stratejisti Sam Tuck, "Ne olabileceği hakkında fazla birşey bilmiyorsanızi, standard ve rasyonel tepki pozisyonlarınızı azaltmanız, riskli bahisleri azaltmanız ve paranızı daha güvenli bir yere park etmenizdir" dedi ve "Bildiğimiz yegane şey, potansiyel olarak ne olabileceğini gerçekten bilmememizdir" değerlendirmesinde bulundu.

(17:15'te güncellendi)