Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin hisseleri, kaldıraçlı yatırımcıların piyasadan çıkmasının etkisiyle geriliyor, gösterge endeks ayı piyasasına girmeye hazırlanıyor.

Çin hisseleri, volatilitenin artması ile birlikte geriliyor. Gösterge endeks, hafta sonu gelen faiz indirimi kararının 1996’dan bu yana görülen en büyük düşüşü yavaşlatmada başarısız olması ile ayı piyasasına girmeye hazırlanıyor.

Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 5.5 gerileyerek yerel saat ile 13:04’te 3,962.57 puana geldi ve 12 Haziran’daki zirve seviyesinden kaydettiği düşüşü yüzde 20’ye taşıdı. Teknoloji hisselerinin göstergesi Pazartesi günü yüzde 8 düştü ve sanayi grupları arasında kayıplara öncülük etti. Şanghay endeksinin 10 günlük volatilite göstergesi 2008’den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

Hong Kong’daki Reorient Financial Markets Ltd. baş Çin ekonomisti Steve Wang, “Ayı piyasasına girilmesi endişe yaratacak. Yatırımcılar, faiz indirimine kar satışına gitmek için fırsat olarak görüyorlar. Çünkü ekonominin istikrarlaştığına dair net bir sinyal yok. İkinci çeyrek büyümesi yüzde 7’nin altında gelebilir ve insanlar üçüncü çeyrek toparlanması ile ilgili belirsizlik hissediyorlar” dedi.

Çin Merkez Bankası 27 Haziran’da faiz oranını 25 baz puan indirdi. Öte yandan bazı bankalar için zorunlu karşılıkları düşürdü.