Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Çin Başbakanı: Yunanistan Euro Bölgesi’nde kalmalı

Çin Başbakanı Li Keqiang düzenlenen basın toplantısında, Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nde kalmak üzere kreditörlerle bir anlaşmaya varmasını umduklarını söyledi.

Yunan Hükümeti: IMF taksidini ödemeyeceğiz

Reuters'a konuşan bir hükümet yetkilisi, Yunanistan'ın 30 Haziran Salı günü vadesi gelen 1.5 milyar euroluk (1.7 milyar dolar) taksidi ödemeyeceğini ve bankaların Perşembe günü yeniden açılabileceğini ifade etti.

Obama ile Hollande telefonda görüştü

Obama ile Hollande Yunanistan'ın durumunu telefonda görüştü. Her 2 taraf da, Yunanistan ile müzakerelerinin yeniden başlaması gerektiğinde hemfikirler.

Schulz: Yunanlılar referandumda evet demeli

AB Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, “Yunanistan referandumda 'evet' demeli. Referandumda 'evet' kampanyasına destek için Atina’ya gidebilirim” sözlerini sarf etti.

Merkel: Almanya müzakerelere açık

Almanya Şansölyesi Angela Merkel, Yunanistan isterse, Almanya'nın müzakerelere açık olduğunu belirterek, “Yunan hükümeti referandumdan sonra daha çok görüşme isterse "hayır" demeyiz ancak Yunanistan tarafında uzlaşma isteği yok” dedi.

Merkel, “Ortak para birliğini oluşturan kurallar ve prensipler var” dedi ve “Avrupa, birkaç yıl öncesine göre daha sağlam” diye ekledi.

Hollande: Referandum Euro üyeliğini belirleyecek

Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, Yunanistan’da yapılacak referandumun ülkenin Euro Bölgesi’nde kalıp kalmayacağını belirleyeceğini söyledi

Dijsselbloem: Kapımız hala açık

 Eurogroup Başkanı Dijsselbloem, “Yunanistan ile görüşmek için kapımız hala açık” dedi

AB Komisyonu: Yunanistan için yeni reform teklifi yok

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker’ın Pazartesi günü Yunanistan için yeni reform teklifi sunmayı planlamadığı belirtildi. Söz konusu açıklama bir AB sözcüsü tarafından MarketWatch’a yapıldı. Ancak açıklama AB Komiseri Pierre Moscovici’nin değerlendirmeleri ile çelişiyor. Moscovici, Juncker’ın Brüksel’de öğleden sonra yeni teklifler öne sürebileceğini belirtmişti.

Bu bildirimin ardından, Moscovici Twitter aracılığıyla, “AB Komisyonu tarafından son olarak sunulan teklifler biliniyor ve yayımlanmıştır” değerlendirmesi yaptı.  

Moscovici, Juncker’ın Brüksel saat ile 12:45’te bir basın toplantısı yapacağını belirtti.

AB: Yunan sermaye kontrolleri en kısa zamanda sona ermeli

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Finansal Hizmetler Komiseri Jonathan Hill, “Yunanistan’ın uyguladığı sermaye kontrolleri, mümkün olabilecek en kısa periyotta sürdürülmeli” ifadesini kullandı.

Hill, Pazartesi günü yaptığı bir açıklamada, “Uygulanan kısıtlayıcı önlemler şu noktada  gerekli ve orantılı görünse de Yunanistan ekonomisi, Euro Bölgesi ve Avrupa Birliği’nin bir bütün olarak piyasa çıkarı için sermayenin serbest dolaşım hakkı en kısa zamanda geri verilmeli” diye konuştu.

Brüksel merkezli AB Komisyonu, Yunanistan’ın sermaye kontrollerinin AB yasa ve antlaşmalarına uygun olduğunu belirtti.

Hill, “Finansal istikrarın korunması ülkenin karşılaştığı en acil ve ana mesele” dedi. Hill, komisyonun gelişmeleri yakından takip edeceğini ve Yunan otoritelere teknik yardım için hazır olduğunu söyledi.

Finlandiya Maliye Bakanı Alexander Stubb, yetkililerin Yunanistan'ın eurodan çıkmaması için ellerinden gelen her şeyi yapacaklarını söyledi.

Helsinki'de gazetecilere konuşan Stubb, hiç kimsenin Grexit için bir planı olmadığını, bunu istemediklerini ifade etti. Önceliklerinin Yunan halkına yardım etmek ve bulaşma riskini azaltmak olduğunu kaydeden Stubb "Yunanistan dış yardım olmadan kurtulamaz" diye konuştu.

Yunanistan tahvil faizi "rekor" kırdı

Yunanistan'ın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi, haftasonu kurtarma görüşmelerinin çökmesinin ardından 370 baz puan artarak yüzde 14.55'e çıktı ve faizdeki bu artış en az 1998'den bu yana en hızlı çıkışı işaret ediyor.

Bu kağıdın faizi 2012 yılında yüzde 44.21'e ulaşmıştı. Almanya'nın tahvilleri ise, Yunanistan krizinin derinlşemesi ile birlikte 2011'den bu yana en güçlü artışını gerçekleştirdi.

Yunan bankaları ve Borsası kapalı

Yunanistan, Avrupa Merkez Bankası’nın ELA’yı sabit tutması ile finansal bir çöküş yaşamamak adına Pazartesi günü ticari bankaları kapalı tutma kararı aldı. Yunanistan borsasının da bankalar açılana kadar 1 hafta kapalı kalacak. Yunanistan, sermaye aktarımına kontrol getirme amacı ile bu adımları attı.

Bankacılık sisteminde bir çöküş yaşanmaması için Pazartesi günü ülkedeki tüm banka şubelerinin kapalı kalması yönündeki kararı Maliye Bakanı Varoufakis duyurdu.

AMB Yunan bankalarına acil yardımı sabit tuttu

Avrupa Merkez Bankası (AMB), Yunan bankalarına sağladığı acil yardımı aynı seviyede bırakarak, son günlerde yoğun mevduat çıkışı yaşayan ülkenin finansal sistemini tehlikeye attı.

AMB'nin Yönetim Kurulu bugün aldığı kararla, acil likidite yardımını Cuma günü belirlediği seviyede tuttu. Euro Bölgesi'nden bir yetkiliye göre AMB yetkilileri, sağlanan fonlamayı bankaların gereksinimi için yetersiz görüyor ve Yunanistan'da Pazartesi günü bankaların açılmaması gerektiğini düşünüyor.

Karar, AMB'nin kendi bilançosunu korumak istediğini gösterirken, Yunanistan mali çöküşe yaklaşıyor. Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras, kurtarma fonu koşullarını 5 Temmuz'da referanduma götürme kararı aldı. Bu kararla birlikte ülke temerrüde ve eurpdan çıkışa yaklaştı.

Yunanistan'da, hükümetin halk oylamasına gitme kararının açıklanmasıyla ATM'lere hücum eden vatandaşların bankaların kapalı olduğu cumartesi-pazar günü mevduat hesaplarından 1 milyar euronun üzerinde para çektiği belirtildi.

Avrupalı ülkeler, Yunanistan'a gidecek turistleri uyardı

Almanya, Yunanistan´da tatil yapmayı planlayan vatandaşlarına "Yanınızda yeteri kadar nakit bulundurun" çağrısı yaparak, bankalarda nakit sıkıntısının yaşanabileceği yönünde vatandaşlarını uyardı.

Hollanda Dışişleri'nden yapılan açıklamada ise, "Seyahatinizi iyi planlayın ve durum değişikliklerini takip edin" denilerek "Yunanistan´da yaşanacak nakit sıkıntısı nedeniyle ülkeye gideceklerin yanlarına yeterli miktarda nakit almaları" tavsiyesi yapıldı.

Nordea Bankası Ekonomi Müdürü Steinar Juel, bankaların nakit sıkıntısı yaşayabileceği ve bankamatiklerde para bulunmaması ihtimaline karşı Yunanistan'a gidecek İskandinavya vatandaşlarını uyardı.

Norveç'in E2 gazetesine konuşan Juel, Yunanistan'da bankaların Pazartesi günü kapalı olacak olması ve ülkedeki ekonomik belirsizlik nedeniyle Yunanistan'a tatile gideceklerin nakit akışı sıkıntısı yaşamaması için yanında yeterli miktarda para bulundurması tavsiyesinde bulundu.

Öte yandan İsveç Dışişleri Bakanlığı da yazılı bir açıklama yaparak, İsveçlilere aynı yönde uyarı yaptı.

Obama ve Merkel 'Yunanistan'ı görüştü

ABD Başkanı Barack Obama, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile telefonda Yunanistan'daki mali krizi konuştu.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaya göre, Obama, Yunanistan'da yaşanan gelişmelere ilişkin Merkel ile telefon görüşmesi yaptı. İki lider, Atina yönetiminin reformlarını ve Euro Bölgesi içindeki büyümeyi sürdürecek bir yola dönülmesi için her çarenin denenmesinin son derece önemli olduğunda mutabık kaldı.

İlgili ekonomik birimlerinin Yunanistan konusunu yakından izlediklerini belirten Obama ve Merkel, bu konuda temas halinde bulunmayı sürdüreceklerini ifade etti.

Obama, görüşmede ayrıca Tunus'un Susa kentindeki bir otele geçen cuma günü düzenlenen saldırıda Alman vatandaşının hayatını kaybetmesinden dolayı Merkel'e taziyelerini iletti.

Yunanistan'da 'hayır' oyu gösterisi yapıldı

Yunanistan'da hükümetin, kreditörlerin nakit akışının sağlanması için öne sürdüğü koşulları halk oylamasına sunma kararının ardından başkent Atina'da, "referandumda hayır oyu kullanacağız" gösterisi düzenlendi.

Sosyal medya üzerinden Sintagma Meydanı'nda toplanan yüzlerce Yunan, açtıkları pankartlarla Pazar günü yapılması kararlaştırılan referandumda "hayır" oyu kullanacaklarını belirtti. Bazı eylemciler ise AB'nin uyguladığı ekonomi politikalarını protesto etmek için 5 euro yaktı.

Gösterinin ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan grup temsilcileri, Pazar günü yapılması planlanan referandumda "hayır" oyu kullanmakta kararlı olduklarını belirtti. Önümüzdeki günlerde de gösterilerine devam edeceklerini açıklayan temsilciler, "Bizler kararlıyız. Yolumuzdan şaşmayız" ifadelerini kullandı.

Benzer gösterilerin Yunanistan'ın başka şehirlerinde de düzenlendiği bildirildi.

Yunanistan Hükümeti'nin referandum kararı almasının ardından halk para çekebilmek için bankamatiklerin önünde uzun kuyruklar oluşturuyor.

Varoufakis: Yunanistan, IMF'nin ve AB'nin yeni tekliflerine açık

Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varoufakis, iflasın eşiğindeki ülkesine koşullu olarak kredi veren IMF ve AB kurumları ile geçen hafta kopan müzakerelerin ardından, "Yunanistan yeni tekliflere açık" mesajını verdi.

Varoufakis, Alman Bild gazetesine verdiği demeçte, IMF ve AB kurumlarının kurtarma paketinin uzatılmasının koşulları hakkında yeni ve iyi tekliflerle gelmesi durumunda, bunu gelecek hafta içinde görüşmeye hazır olduklarını açıkladı.

Hükümetin, uluslararası kurumların öne sürdüğü ve kendileri açısından kabulü mümkün olmayan talepler nedeniyle 5 Temmuz'da kurtarma paketi hakkında halk oylamasına gitme kararı aldığını hatırlatan Varoufakis, Yunanistan'ın IMF ve AB kurumlarının yeni tekliflerine açık olduğunu belirterek, "Biz, vatandaşların kararlarını şekillendireceği bu süre zarfında müzakereler için yine hazır olacağız" diye konuştu.

Hükümetin, vatandaşlara referandumda "hayır" oyu kullanmaları çağrısında bulunduğunu hatırlatan Varoufakis, IMF ve AB kurumlarının, yeni tekliflerle gelmeleri ve anlaşmaları durumunda bu pozisyonun değişebileceğini söyledi.

Varoufakis, "Biz de yapmış olduğumuz çağrıyı değiştirebilir, seçmene 'evet' oyu kullanmaları çağrısında bulunabiliriz" ifadelerini kullandı.

IMF/Lagarde: Ödeme yapılmazsa Yunanistan'a yardım etmeyiz

IMF Başkanı Christine Lagarde, BBC'ye verdiği röportajda Euro Grubu toplantısında kreditörler ile ipleri koparan Yunanistan hakkında "30 Haziran'daki 1,7 milyar dolarlık ödemenin gerçekleştirilmemesi durumunda, ülkenin yeni bir yardım alamayacağını" söyledi.

5 Temmuz'da yapılacak referandumda Yunan halkının kreditörlerin görüşülmeyen tekliflerini değerlendireceğini söyleyen Lagarde, "IMF adına konuşamam zira IMF programı hala devam ediyor. Ancak Avrupa’nın kurtarma programı 30 Haziran'da sona eriyor. Dolayısıyla referandum bu tarihte geçerli olmayan düzenlemelerle ilgili olacak" şeklinde konuştu.

IMF yazılı açıklama yaptı

IMF’in resmi sitesinde Pazar günü Lagarde’ın imzasıyla yapılan açıklamada, IMF yetkililerine “Yunanistan ile sürdürülen ve sonuçsuz kalan müzakereler hakkında brifing verdiği” belirtildi.

Lagarde’ın açıklamasında “Yunanistan’ın borç krizinden bir çıkış yolu bulabilmesi adına IMF’nin hala görüşmeye açık olduğu” ve "IMF’nin Yunanistan ile çevre ülkelerdeki gelişmeleri izlemeye devam edeceği, gerekli durumlarda yardımcı olmaya hazır olduğu” ifade edildi.