Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Yurtiçi piyasalarda, Yunanistan ile kreditörler arasında anlaşma sağlanamaması ve iplerin kopması etkili oluyor. Dolar/TL seçim sonrası 8 Haziran'da görülen düşüşten bu yana en ciddi kaybı yaşayarak, 2,70'i gördü. Kur yüzde 1,4 gerileyerek 2,7028'e kadar çıktı. Borsa İstanbul 100 endeksi yüzde 2 gerileyerek 81 bin seviyesine geldi.

Yunanistan'da son durum

Syriza hükümeti ile kreditörler arasında hafta sonu bir anlaşma sağlanamadı. Başbakan Alexis Tsipras da siyasi bir hamle yaparak kurtarma paketini 5 Temmuz'da referanduma götürme kararı aldı. Ancak Atina'nın yarın Uluslararası Para Fonu'na (IMF) yapması gereken ödemeye ilişkin herhangi bir erteleme açıklanmış değil.

Yunanistan, Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) ELA’yı sabit tutması ile finansal bir çöküş yaşamamak adına Pazartesi günü ticari bankaları kapalı tutma kararı aldı. Yunanistan borsasının da bugün kapalı. Yunanistan, sermaye aktarımına kontrol getirme amacı ile bu adımları attı.

Referandumda evet çıkarsa ülke yeniden kemer sıkma döngüsüne girebilir

Konuya ilişkin bir rapor yayınlayan Ak Yatırım Uluslararası Piyasalar Müdür Yardımcısı Gökhan Şen, Yunanistan'a 5 Temmuz'a kadar bir süre tanınacağı tahmininde bulundu. Referanduma 'evet' oyunun anketlerde 14 puan önde göründüğünü belirten Şen, Tsipras'ın büyük ihtimalle istediği sonucu alamayacağını söyledi.

Şen "Bunun siyasi sorumluluğu nedir onu kestirmek güç ancak bu noktadan sonra ülkenin tekrar bir yardım programı ve kemer sıkma döngüsüne gireceğini tahmin ediyorum" diye konuştu.

AMB'nin ne yapacağı önemli

Yunanistan'ın finansal sistemini son dönemde ayakta tutan AMB, önümüzdeki süreçte de kilit bir sol üstlenecek. İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Müdürü Şant Manukyan, AMB'nin krizin İspanya, Portekiz ve İtalya gibi ülkelere sıçramaması için ne yapacağını açıklaması gerektiğini söyledi. 

Borsa 81 bine geriledi

BIST 100, güne yüzde 1,42 düşüşle başlamasının ardından, kayıplarını artırarak, günü yüzde 2,14'lük düşüşle 81,756 puandan tamamladı.

Dolar/TL ise 2,70'i görmesinin ardından 2,68'lere gevşedi. Kur TSİ 17:42'de yüzde 0,9 artışla 2,6891 oldu. Euro/TL ise yüzde 0,9'luk yükselişle 2,9989 seviyesindeydi.

Yunanistan'ın eurodan çıkışa yaklaşması, euro/dolar paritesinde 1,0950'lerin görülmesine yol açtı. Daha sonra yeniden yükselen parite, aynı dakikalarda 1,1150'ye geldi. 2 yıl vadeli gösterge tahvil faizi ise 1 baz puan artarak yüzde 9,75 oldu.

(17:42'de güncellendi)

BloombergHT.com Editörü
Enes Tunagür
etunagur@bloomberght.com