Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nden olası çıkışının bulaşıcı etki yaratacağı endişesi ile riskli varlıklara talep zayıfladı. Gelişmekte olan ülke para birimleri 1 ayın en büyük düşüşünü kaydediyor.

Bloomberg’in en çok işlem gören gelişen ülke para birimlerinin göstergesi Hong Kong saat ile 11:00’de yüzde 0.6 geriledi ve 19 Mart’tan bu yana en düşük kapanışı gerçekleştirmeye hazırlanıyor. Yunanistan, ülkenin finansal sisteminin çökmesini engellemek için bankaları kapattı ve sermaye kontrolleri uyguladı.

Singapur’daki Macquarie Bank Ltd. Döviz ve sabit getiri stratejileri yöneticisi Nizam Idris, “Her zaman bulaşıcılık riski var. En çok baskıyı Doğu Avrupa para birimleri görüyor. Çünkü Yunanistan dahil olmak üzere Euro Bölgesi ile önemli ekonomik bağları bulunuyor. Net bir destekleri yok. Çünkü Avrupa Merkez Bankası’nın alanı içinde değiller” dedi.

Romanya para birimi lei ve Macaristan forinti yüzde 0.2 zayıfladı. Polonya zlotisi yüzde 1.7 geriledi. Çek korunası yüzde 1.4, Türk lirası yüzde 1.3 düştü. Güney Kore vonu yüzde 0.5 gerileme ile Asya genelinde düşüşlere öncülük etti. Euro yüzde 1.3 zayıfladı. Bloomberg Spot Dolar Endeksi yüzde 0.4 yükseldi.