Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa hisseleri, Yunanistan ile kreditörler arası iplerin kopması sonrası, sert düşüşler yaşıyor. Gösterge endeks Yunanistan'ın yol ayrımına gelmesi üzerine 2015'in en büyük kaybına doğru ilerliyor.

Stoxx Europe 600 Endeksi günün sonunda yüzde 2.7 geriledi ve 386.17 puandan kapanış yaptı. Almanya'da DAX Endeksi yüzde 3.6 düştü. İspanya, İtalya ve Portekiz hisseleri en az yüzde 4.6 geriledi.

Toplam 19 sektör grubunda, bankacılık endeksi en büyük kaybı yaşadı. Banco Comercial Portugues SA, Banca Monte dei Paschi di Siena SpA ve Banco Popular Espanol SA en az yüzde 7.2 düştü.

Yunanistan, Avrupa Merkez Bankası’nın ELA’yı sabit tutması ile finansal bir çöküş yaşamamak adına Pazartesi günü ticari bankaları kapalı tutma kararı alırken, Yunan Borsası da kapalıydı. Yunanistan, sermaye aktarımına kontrol getirme adına bu adımları attı.

Syriza hükümeti ile kreditörler arasında hafta sonu bir anlaşma sağlanamadı. Başbakan Alexis Tsipras da siyasi bir hamle yaparak kurtarma paketini 5 Temmuz'da referanduma götürme kararı aldı.

Atina, Uluslararası Para Fonu'na (IMF) yarın yapması gereken ödemeyi yapamayacağını açıkladı.