Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Draghi ve Almanya Şansölyesi Angela Merkel’in Yunanistan krizinin üstesinden gelmeye yönelik çabaları yeniden test edilecek. Liderler, Euro Bölgesi’ni parçalanmaktan korumak için ne kadar ileri gidebilecekleri konusunda test edilmeye hazırlanıyorlar.

Yunanistan’ın referandum kararı alarak 5 yıllık krizinde yeni bir bölüm açması ile birlikte Almanya Şansölyesi ve AMB Başkanı bu hafta Atinalılara soluklanma alanı sağlayıp sağlanmaması konusunda karar vermek zorunda.

Londra’daki Goldman Sachs Group Inc. baş Avrupa ekonomisti Huw Pill, “Avrupalı otoritelerin ikisi de hazırlıklı ve Yunanistan’dan kaynaklanan ekonomik türbülans karşısında Euro Bölgesi’nin bütünlüğünü korumak için harekete geçmeye hazır. AMB yükün büyük kısmını kaldıran kurum olacak” dedi.

Euronun en güçlü savunucuları arasında yer alan Merkel ve Draghi, Euro Bölgesi geleceğinin Yunanistan’ı içerip içermeyeceğine karar vermek zorunda kalabilir. Söz konusu tartışmanın yeniden açılması finans piyasalarının türbülans göreceği anlamına geliyor.

Londra’daki Deutsche Bank AG stratejistlerinden George Saravelos, “Belirsizlik dönemi başladı. Yunanistan’ın Euro Bölgesi üyeliğine yönelik tartışma resmi olarak başladı” diye konuştu.

Piyasalar Yunanistan endişesini yansıtıyor. Euro Pazartesi günü yaklaşık yüzde 1 gerileyerek 1.1077 dolardan işlem gördü. Avrupa endeks vadelileri düşüş gösterdi. Euro Stoxx 50 Endeksi yaklaşık yüzde 5 geriledi. ABD endeks vadelileri düşerken, altın ve ABD tahvilleri yükseldi.