Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Kredi riski, Yunanistan borç görüşmelerinin sonuçsuz kalmasının ardından Eylül 2008’den bu yana en büyük yükselişi gösterdi.

Şirket tahvillerini temerrüde karşı sigortalamanın maliyeti, Lehman Brothers Holdings Inc.’in iflas ettiği günden bu yana en büyük artışı gösterdi. Bloomberg’in derlediği verilere göre yatırım yapılabilir kredi notuna sahip 125 şirketin tahvillerinin temerrüde karşı sigorta maliyetlerinin (CDS’ler) göstergesi olan Markit iTraxx Europe endeksi yüzde 20 kadar yükselerek 80 baz puana ulaştı ve Londra saati ile 10:43’te yüzde 14 yukarıda seyrediyordu.

Yunanistan krizi, kredi piyasalarına şok dalgaları gönderdi. Yunanistan hükümeti finans sisteminin çökmesini engellemek için bankaları kapattı ve gece geç saatlerde yaptığı açıklama ile sermaye kontrolleri uygulama kararı aldı. Başbakan Alexis Tsipras’ın 5 Temmuz’da referanduma gitme kararı alması kreditörlerle yapılan görüşmeleri sona erdirdi.

LNG Capital baş kredi stratejisti Gary Jenkins, “Grexit’in sonuçlarının ne olabileceğini kimse bilmiyor. Yunanistan’ın temerrüde düşmesinin veya borçlarının affedilmesinin uzun vadede sonuçları da aslında bilinmiyor. Hepimiz sadece tahmine ediyoruz” dedi.