Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yunanistan hükümeti dün akşam yaptığı açıklamada, kreditörlerle anlaşmaya varamamasının ardından, finans sektörünün çökmesini önlemek için bazı tedbirler aldığını duyurdu. Hükümet, bu tedbirler dahilinde, sermaye kontrolleri getirirken, bankaları, en azından 5 Temmuz'da Avrupalı kreditörlerin talepleri için gerçekleştireceği referandum tamamlanana kadar kapalı tutacağını duyrdı.

Yunanistan'ın uygulamaya koyduğu sermaye kontrolleri şöyle;

* 29 Haziran 2015 Pazartesi gününden itibaren, bankalar, 6 Temmuz Pazartesi günü sonuna kadar kapalı kalacak.

*Mevduatlar tam olarak koruma altında.

*Emekli maaşlarının ödenemeleri bankacılık işlemlerine getirilen kısıtlamaların dışında tutulacak. kredi kurumlarının yönetimi bu ödemelerin nasıl yapılacağını duyuracak.

*Ülke içinde elektronik işlemler etkilenmeyecek. Kredi ve banka kartları (debit kart) ile yapılan tüm işlemler ve diğer elektronik formlar (internet bankacılığı, telefon bankacılığı) normal olarak devam ettirilebilir.

*Ön ödemeli kartlar, bankalar kapatılmadan önceki limitine kadar kullanılabilir.

*29 Haziran gün ortasından itibaren, ATM'lerden günlük her kart için en fazla, aylık 1,800 euroya tekabül eden, 60 euro çekilebilecek.

*Yabancı turistler, ATM'lerden, ülke dışından aldıkları kendi kartlarından sınırlama olmaksızın nakit çekebilecekler.

*Devlet Genel Muhasebe Kurumu'nda, Maliye Bakanlığı, Yunanistan Merkez Bankası, Yunanistan Bankalar Birliği ve Sermaye Piyasaları Komisyonu işbirliği ile özel bir Banka İşlemlerini Onaylama Komitesi kurulacak. Bu komite, nakit çekim limitleri ya da elektronik işlemlerle (örneğin sağlık nedenleri ile yurtdışında ödemeler) ilgili kuralları karşılayamayan acil ve zorunlu ödemelere ilişkin başvuruları ele alacak. Banka hesaplarına elektronik oalrak yatan maaş ve ücretler etkilenmeyecek.