Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Rusya Başbakanı Dmitriy Medvedev, Ukrayna gazına bin metreküpte 40 dolar indirim yapacaklarını ve satış fiyatının 247 Dolar olacağını söyledi.

Enerji Bakanı Aleksandır Novak ve Gazprom Başkanı Aleksey Miller ile Ukrayna'nın doğalgaz indirimi talebini değerlendiren Medvedev, "İndirim konusu Ukrayna'nın içinde bulunduğu ekonomik şartlar gözönüne alındığında bizim için beklenen bir talepti. Ukrayna'ya gaz arzında uygulanan vergide bir çeyreklik dönemi kapsayan özel bir hesaplama yapılması kararı aldık" dedi.

Medvedev, küresel piyasalarda petrol ve gaz fiyatlarının düşmesini göz önüne alarak, indirimi bin metreküp başına 40 dolar olarak belirlediklerini ifade etti.

Gazprom'un ön hesaplamalarına göre, Ukrayna gazının bin metreküp için indirimsiz fiyatının üçüncü çeyrekte 287 dolar, dördüncü çeyrekte ise 262,5 dolar olması bekleniyor.

Medvedev'in açıklamalarına göre, Ukrayna'ya uygulanacak gaz indirimi üçüncü çeyrekte yüzde 14 civarında olacak. Daha önce uygulanan 100 dolar indirim, 2015'in ilk çeyreğinde sözleşme fiyatının yaklaşık yüzde 23'üne, ikinci çeyrekte ise 29'una karşılık gelmişti.

AA