Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD hisseleri, haftanın ilk işlem gününde Yunanistan'a ilişkin temerrüt endişelerinin artmasıyla son bir yılın en kötü performansını gösterdi.

Dow Jones Endeksi, 349,93 puan veua yüzde 1,95 düşüşle 17.596,75 puana, Standard & Poor's (S&P) 500 Endeksi 43,85 puan veya yüzde 2,09 gerileyerek 2.057,64 puana indi. Nasdaq Teknoloji Endeksi de 122,04 puan veya yüzde 2,40 düşerek 4.958,47 puandan kapandı.

Dow Jones Endeksi, bu sonuçla yılın başından bu yana tüm kayıplarını silerek eksiye düşerken, S&P 500 Endeksi de son bir yılı aşkın sürenin en büyük kaybını yaşadı. Yüzde 2,40 değer kaybeden Nasdaq Teknoloji Endeksi ise tüm zamanların en kötü performansını kaydetti.

Endekslerin yönü üzerinde, Yunanistan'ın resmi kreditörlerinin önerdiği anlaşma şartlarını 5 Temmuz'da halk oylamasına götürme kararı ve Yunan bankalarının bu tarihe kadar kapatılması etkili oldu.

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, parlamentonun referanduma gidilmesi yönündeki kararının ardından, Avrupalı kreditörlerine yarın sona erecek kalkınma programının bir süre uzatılması çağrısında bulunmuş fakat Euro Bölgesi maliye bakanları bu teklifi reddetmişti.

Yunanistan'ın Salı günü Uluslararası Para Fonuna 1,6 milyar euro ödemesi gerekiyor ancak Yunan hükümetinden bazı kaynaklar, bu ödemenin yeterli kaynak bulunamadığı için gerçekleştirilemeyeceğini açıklamıştı.