Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Euro Grubu Başkanı Jeroen Dijsselbloem, Euro Bölgesi maliye bakanları toplantısına Çarşamba günü devam edileceğini ve Yunanistan'ın yeni bir teklif sunacağını duyurdu. 

Dijsselbloem, "Mevcut paketin uzatılması için çok geç olduğunu ve yeni bir paketin konuşulabileceğini" sözlerine ekledi.

Euro Grubu toplantısı sona erdi

Finlandiya Maliye Bakanı Alexander Stubb, Eurogroup toplantısının bittiğini ve yeni bir paket üzerine anlaşma olmadığını tweet attı. Bakan, sürecin bundan sonra "normal prosedürler" üzerinden ilerleyeceğini söyledi.

Euro Bölgesi yetkililerinden biri Eurogroup'un Yunanistan'a IMF borcunu ödemesi için gereken fona erişim hakkı vermesi gibi bir durumun söz konusu olmadığını belirtti.

Obama: Yunanistan'daki kriz büyük bir şok yaratmaz

Obama, “Yunanistan'ın içinde olduğu durumun temel olarak Avrupa'yı ilgilendirdiğini ve Amerikalılar için kayda değer bir şok riski teşkil etmediğini” ifade etti.

Obama "Yunanistan'daki krizin Amerikalılar için büyük bir şok yaratabileceğine inanmıyoruz. Yunanlılar için çok sancılı olduğu açık ve Avrupa'nın büyüme oranlarını önemli derecede etkileyebilir” yorumunda bulundu.

Merkel: Referandumdan önce yeni müzakere yok

Merkel, "referandumdan önce Yunan krizi üzerine yeni bir müzakerenin olmayacağını" ifade etti.

Morgan Stanley: Yunanistan eurodan çıkmaya dayanabilir

Morgan Stanley, gelişmekte olan ülkelerin Yunanistan'ın eurodan çıkması durumuna dayanabileceğini söyledi.

Morgan Stanley analistleri yayınladıkları notta, "Pozisyon kısmak için doğru zaman olduğunu düşünümüyoruz ve nötr duruşumuzu koruyoruz" dedi.

Yunanistan 2 yıl uzatma istedi

Başbakanlık Ofisi’nden yapılan açıklamada, Yunanistan'ın kreditörleriyle son anda bir anlaşma sağlanması için Avrupa İstikrar Mekanizması'na (ESM) iki yıllık anlaşma önerisinde bulunduğu bildirildi.

Açıklamada, "Yunan hükümeti, bugün finansman ihtiyaçlarının bütünüyle karşılanması ve aynı zamanda borcun yeniden yapılandırılmasıyla ilgili ESM ile 2 yıllık anlaşma yapılması önerisinde bulundu" ifadeleri kullanıldı.

Yunanistan'ın Avrupalı ortaklarına sunduğu öneriyle ilgili ayrıntılı bilgilerin yer almadığı açıklamada, taraflar arasında "kötü" bir anlaşma olması durumunda ise Pazar günü yapılacak halk oylamasında "hayır" ile buna cevap verileceği belirtildi.

Yunanistan'ın bugün sunduğu teklif ile talep ettiği kurtarma programının toplam bedeli ise 30 milyar euro.

Schaeuble: Yunanistan euroda kalmalı

Alman Maliye Bakanı Schaeuble, “Referandumda hayır oyu çıksa bile Yunanistan’ı euroda görmeyi isterim” dedi.

Merkel: Yunanistan ile görüşmelere devam etmeye hazırız

Almanya Şansölyesi Angela Merkel, kreditörlerin Yunanistan için belirlediği programın bu gece bitiyor olmasına rağmen, Yunanistan'la görüşmelere devam etmeye hazır olduklarını söyledi.

AB'nin kapısının müzakerelerin devam etmesi noktasında Yunanistan'a açık olduğunu vurgulayan Merkel, "Yunanistan için belirlenmiş program bu gece bitiyor, buna rağmen Yunanistan ile görüşmelere devam etmeye hazırız" dedi.

Türkiye’den Yunanistan’a mesajlar

Ekonomi Bakanı Zeybekci, "Yunanistan'dan bir yardım talebi gelirse Türkiye bunu ciddi olarak değerlendirebilecek kapasitededir ve değerlendiririz" dedi.

Maliye Bakanı Şimşek ise "Yunanistan'ın avrodan çıkışının Türkiye'ye doğrudan etkisi son derece sınırlı olur" dedi.

Juncker'den Yunanistan'a son dakika teklifi

Yunanistan Başbakanı Aleksis Tsipras'ın, Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker'in son anda sunduğu çözüm önerilerini bazı değişiklikler yapılması koşuyla kabul ettiği öne sürüldü.

Alınan bilgiye göre, Tsipras, Avrupa kurumlarıyla son anda anlaşma sağlanması için, Juncker'e kreditörlerin son teklifi temelinde Yunanistan'ın finasman sorununa çözüm getirecek kalıcı bir çözüm içeren karşı bir teklifte bulundu.

Yunan medyasında yer alan haberlerde, başbakanlık konutunda gün boyunca ekonomi kurmaylarıyla gerçekleştirdiği toplantıların ardından Juncker'i telefonla arayan Tsipras'ın, Yunanistan'ın kalkınma programının uzatılması ve anlaşmada borcun yeniden müzakere edileceğine değinilmesi koşuluyla anlaşmayı görüşmeyi kabul ettiği belirtildi.

Yunanistan Maliye Bakanı Varoufakis, Uluslararası Para Fonu'na (IMF) bugün ödeme yapmayacaklarını söylemişti.

Tsipras: Referandumdan “evet” çıkarsa istifa ederim

Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras, kreditörlerin Yunanistan'a nakit akışının yeniden sağlanması karşılığında öne sürdüğü koşulların kabul edilip edilmemesiyle ilgili Pazar günü yapılması kararlaştırılan halk oylamasında sandıktan "evet" çıkması durumunda başbakanlıktan istifa edeceğini belirtti.

Tsipras, Yunan devlet televizyonu ERT'ye yaptığı açıklamada, halk oylamasının olası sonuçlarıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Sandıktan "evet" çıkması halinde, "hayır"ı savunan hükümetin buna saygı duyacağını belirten Tsipras, "Halk oylamasında 'evet' çıkarsa Yunan halkının kararına saygı duyarız. Ancak, ben her mevsimin başbakanı değilim. Bu durumda ülkenin anayasasında belirtildiği şekilde gelişmeler başlatılacak" dedi.

Tsipras, "Yunanistan'ı Euro'dan atmanın bedeli çok ağır olur" uyarısı yaptı. Tsipras Pazar günkü referandumdan hayır çıkmasının kreditörler ile müzakerede ellerini güçlendireceğini savundu. Tsipras "Referandum bize güçlü bir müzakere pozisyonu verecek. Kreditörler Yunanistan'ın Euro'dan çıkmasını istemiyor" dedi.

Yunan bankaları program uzatılmadığı için kapatıldığını bildiren Tsipras Yunan hükümetininin anlaşmaya varmak için her şeyi yaptığını belirtti. Referandum kararına saygı duyulmasını isteyen Tsipras, "Demokrasiyi doğduğu yerde öldürmelerini istemiyorum" dedi.

Yunanistan hükümeti, kreditörlerin, nakit akışının yeniden sağlanması karşılığında öne sürdüğü koşulları 5 Temmuz'da halk oylamasına sunma kararı almıştı. Bu karara karşılık Euro Bölgesi maliye bakanları da bu ay sonunda süresi dolan Yunanistan'ı kurtarma programını uzatmayı reddetti.

Yunanistan'da Pazartesi günü, sermaye aktarımının kontrol edilmesi amacıyla tüm bankalar ve ülke Borsası kapalı idi. Yunanistan'ın Salı günü IMF'ye 1,6 milyar euro ödemesi gerekiyor. Yeni kredi gelmediği takdirde Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nden çıkma ihtimali bulunuyor.

Yunanistan’da emekliler bu hafta 120€ çekebilecek

Yunanistan Maliye Bakanlığı’nın açıklamasına göre ATM veya kredi kartı bulunmayan emekliler için yaklaşık 1,000 adet banka şubesi Çarşamba günü açılacak.

Emekliler banka şubelerinden bu hafta 120 euro çekebilecekler. Bankaların da mümkün olduğunda kısa zamanda emeklilere kart  sağlaması istendi. Kartların sağlanmasının ardından emeklilere günlük 60 euro para çekme hakkı verilecek.

AMB/Coeure: Grexit ihtimali artık göz ardı edilemez

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Yönetim Kurulu Üyesi Benoit Coeure, “Yunanistan’ın Euro Bölgesi üyeliği garanti altında değil” dedi. Ancak ülkeyi Euro’da tutmak için politik bir anlaşmaya varmanın hala mümkün olduğunu belirtti.

Coeure, Les Echos’ta yayımlanan röportajında, “Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nden ayrılması (Grexit) teorik bir nokta idi. Ancak bu ihtimal ne yazık ki artık göz ardı edilemez” ifadelerini kullandı.

Juncker: "Yunan halkının referandumda 'evet' demesini bekliyorum"

Avrupa Komisyonu Başkanı  Juncker,  oylamadan "hayır" çıkması durumundan tüm gezegenin bunu Yunanistan'ın Avrupa'ya sırtını döndüğü şeklinde yorumlayacağını kaydetti.  Yunan halkının referandumda 'evet' demesini bekliyorum" dedi.

Juncker "Oylamadan ret çıkması, Yunanistan'ın Euro Bölgesi ve Avrupa ile arasına mesafe koymak istediğini işaret edecek. Anlaşma için gösterdiğim tüm çabalardan sonra kendimi biraz ihanete uğramış hissediyorum" dedi.

Yunanistan Başbakanı Tsipras, ise Avrupa Komisyonu Başkanı  Juncker ile görüşerek, mali yardımın koşulları hakkındaki halk oylaması yapılana kadar mali yardım programının süresinin uzatılması için destek istedi.

Atina'da "hayır" taraftarları gösteri düzenledi

Yunanistan'da hükümetin, kreditörlerin nakit akışının sağlanması için öne sürdüğü koşulları 5 Temmuz'da halk oylamasına sunma kararının ardından başkent Atina'da, "hayır" taraftarları başkent Atina'da bir gösteri düzenledi.

Parlamento binasının da bulunduğu Sintagma Meydanı'nda toplanan yaklaşık 25 bin "hayır" taraftarı, üzerinde "hayır" yazan Yunan bayrakları açarak, "Yeni memorandum istemiyoruz. Borç hemen silinsin. Hayatlarımız bize aittir" şeklinde sloganlar attı.

SYRIZA üyeleri ve çeşitli sol grupların da destek verdiği gösteride, referandumda "hayır" denmesi çağrısı yapıldı.

Gösteri, müzik konseri verilmesinin ardından olaysız şekilde tamamlandı.

Salı günü ise "evet" taraftarlarının aynı yerde bir gösteri düzenleyecekleri bildirildi.

S&P Yunanistan'ın notunu çöp seviyesine düşürdü

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P) Yunanistan'ın kredi notunu "çöp" seviyesine düşürdü.

S&P ayrıca, Yunanistan'ın eurodan çıkma olasılığını yüzde 50 olarak gördüğünü kaydetti.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P) Yunanistan'ın kredi notunu "CCC"den "CCC-"ye düşürdü, not görünümünü "negatif"te bıraktı.

S&P'nin resmi sitesinden yapılan açıklamada, Yunanistan'ın "CCC" seviyesindeki kredi notunun, hükümetin halk oylamasına gitme kararının ardından "CCC-"ye çekildiği bildirildi.

AMB Yunanistan'ın ekstra fon talebini reddetti

Reuters'in konu ile ilgili bilgiye sahip kaynaklara dayandırdığı habere göre, Avrupa Merkez Bankası (AMB), dün Yuannistan'ın 6 milyar euroluk acil yardım fonu (ELA) talebini ger. çevirdi.

Yunanistan'ın ELA'daki mevcut kredi hattı 5 Temmuz'a kadar açık kalacak.

Yunanistan: IMF taksidini ödemeyeceğiz

Reuters'a konuşan bir hükümet yetkilisi, Yunanistan'ın 30 Haziran Salı günü vadesi gelen 1.5 milyar euroluk (1.7 milyar dolar) IMF taksitini ödemeyeceğini açıkladı.

IMF tarafından yapılan açıklama ile “Yunanistan’ın ödeme yapmaması durumunda, borcunun devam edeceğini ve bakiye olarak kayda alınacağını” belirtildi.

Almanya Başbakanı Merkel, Yunanistan ile müzakerele açık olduklarını söyledi

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Yunanistan'daki mali krize ilişkin referandum sonrası da yeni müzakerelere açık olduğunu söyledi.

Başbakanlıkta koalisyon ortakları ve muhalefet parti liderleriyle bir araya gelen Merkel ve Başbakan Yardımcısı Sigmar Gabriel, düzenlenen ortak basın toplantısında Yunanistan mali krizine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Almanya Şansölyesi, Yunanistan'ın AB'nin yaptığı teklifle ilgili yapılacak referandumun meşru olduğunu belirterek, "Ancak diğer 18 Euro Bölgesi üyesi ülkelerin tutum belirlemek için bir araya gelmesi de aynı şekilde meşrudur" dedi.

Yunanistan'da yaşanan mali krize ilişkin Brüksel'de yeni bir olağanüstü toplantı için şu anda bir zemin olmadığını belirten Merkel, "Ancak yeni müzakerelere kapılarımızı kapatmıyoruz. Referandumun ardından buna açık olacağız" ifadelerini kullandı.

Angela Merkel bir soru üzerine de Yunanistan'a gitme planı olmadığını vurguladı.

Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras'ı isim vermeden eleştiren Merkel, ''Bizim AB içerisinde güven anlamına gelen prensip ve temel ilkelerimiz var. Sorumluluk ve dayanışma birbirinden ayrılmaz kavramlar. Avrupa uzlaşma yeteneğiyle yönetilebilir. Kimse yüzde 100 beklediğini bulamaz'' diye konuştu.

Merkel ayrıca Euro'da başarısız olunması durumunda Avrupa'nın başarısız olacağına işaret etti.

Angela Merkel, Yunanistan'ın avrodan çıkması durumunda milyarlarca euroluk bir kayıp olacağı konusunda spekülasyonların yersiz olduğunu belirtti.

Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Sigmar Gabriel ise Yunanistan hükümetinin koşulları kabul etmediğine işaret ederek, ''Referandum başarısız olursa, yani Yunan halkı 'hayır' derse bunun avro için bir 'hayır' anlamına geldiğinden kimsenin şüphesi olmaması lazım'' değerlendirmesinde bulundu.

Almanya'da Çarşamba günü Federal Meclis'te yapılacak oturumda Yunanistan konusu görüşülecek.

Fransa Cumhurbaşkanı Hollande ile ABD Devlet Başkanı Obama ile telefonda Yunanistan krizini görüştü

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ve ABD Devlet Başkanı Barack Obama, mali kriz içindeki Yunanistan'a yapılacak yardım konusunda bugün bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Elysee Sarayı kaynaklarından basına yapılan açıklamaya göre, Obama ve Hollande, Yunanistan ile kreditörleri arasındaki görüşmelerin yeniden başlatılması konusundaki birlikte çalışma kararı aldı.

İki lider, Yunanistan hükümetinin referandum kararı sonrası kreditörlerle kesilen görüşmelerin tekrar başlatılarak, en kısa zamanda bir çözüme ulaştırılması konusunda birlikte çaba gösterecek.

Obama, Pazar günü Almanya Başbakanı Angele Merkel ile Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nde kalması konusunda bir telefon görüşmesi yapmıştı.

Hollande, Yunanistan ile AB arasındaki krizi ele almak için bugün Bakanlar Kurulu toplantısı düzenlemişti.

Toplantını ardından konuşan Hollande, Yunan hükümetinin, Yunanistan'ı kurtarma paketini halk oylamasına götürme kararını "kendi tercihleri" olarak nitelemiş ve "Yunan halkının geleceği konusunda karar vereceğini" söylemişti.

Hollande, Yunanistan'ın müzakereleri durdurma kararını üzüntüyle karşıladıklarının altını çizerek, hala müzakereler için şans olduğuna işaret etmişti.

Müzakerelerin tamamen kapanması için sadece birkaç saatin kaldığına dikkati çeken Hollande, "Fransa, müzakerelerin devam etmesi için bugün de yarın da daima hazır olacak. Anlaşma umudu bugün hala var" ifadelerini kullanmıştı.

Fransa Cumhurbaşkanı Hollande: "Anlaşma umudu bugün hala var"

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Yunanistan ile müzakerelerin devam etmesini istediklerini söyledi.

Hollande, Yunanistan ile AB arasındaki krizi ele almak için acil toplanan Bakanlar Kurulu toplantısı sonrasında açıklama yaptı.

Yunan hükümetinin, Yunanistan'ı kurtarma paketini halk oylamasına götürme kararını "kendi tercihleri" olarak niteleyen Hollande, Yunan halkının geleceği konusunda karar vereceğini söyledi.

Hollande, Yunanistan'ın müzakereleri durdurma kararını üzüntüyle karşıladıklarının altını çizerek, hala müzakereler için şans olduğuna işaret etti.

Müzakerelerin tamamen kapanması için sadece birkaç saatin kaldığına dikkati çeken Hollande, "Fransa, müzakerelerin devam etmesi için bugün de yarın da daima hazır olacak. Anlaşma umudu bugün hala var" ifadelerini kullandı.