Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bloomberg News tarafından ekonomistler arasında gerçekleştirilen ankete göre yatırımcılar, Çin Merkez Bankası’nın faiz indirimi kararı alarak destek sağlayacağını öngörüyorlar. Ancak kötü haber şu ki faiz indirimi biraz zaman alabilir.

27-29 Haziran tarihleri arasında ankete katılan 21 ekonomistin 11’i Çin Merkez Bankası’nın (PBOC), faiz oranlarını yılsonuna kadar en az bir kez daha düşürecek. PBOC geçtiğimiz hafta sonu faiz indirim kararı almıştı. Öte yandan 13 ekonomist, faizlerin üçüncü çeyrek dönemde sabit tutulacağı görüşünde. Ekonomistlerin zorunlu karşılıklarda yol sonu için tahminlerinin medyanı yüzde 17.5 seviyesinde.

Çin hisseleri Salı günü gerileme göstererek PBOC Guvernörü Zhou Xiaochuan’ın karşılaştığı güçlüğe işaret etti. Zhou, güveni desteklemeye çalışıyor. Ekonomistler ek teşviklerin yolda olduğu varsayımı ile iyimser bir tutum sergiliyorlar.

Paris’teki Societe Generale SA Çin ekonomistlerinden Yao Wei, “Çin gelecek aylarda daha fazla istikrarlaşma sinyali verebilir ve para politikasındaki gevşeme hızı yavaşlayabilir. Hisse senedi para politikası açıklamalarının sadece zamanlaması etkiler. Ancak politikanın yönünde belirleyici bir faktör olmaz” dedi.