Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yunanistan’ın Avrupa kurtarma rejimini korumasından ayrılmanın eşiğine gelmesi ile birlikte Salı günü gerçekleştirilecek İtalya tahvil satışı, yatırımcıların borç krizinden kaynaklanan yansımaların önlenmesi ile ilgili ne kadar güven duyduklarını gösterecek.

İtalya tahvilleri, Pazartesi günü düşüş göstermesinin ardından Salı günü yatay bir seyir izliyor. Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras, kurtarma paketi şartları ile ilgili referanduma gidileceğini duyurarak eurodan çıkış risklerinin artmasına neden olmuştu. Tahvil piyasasında hareketlenmeler referandum açıklamasının ardından sertleşti. İtalya tahvillerindeki satış dalgası Pazartesi günü sadece Mayıs ayından bu yana en yüksek seviyelere ulaştı. Yunanistan’daki çalkantıların ivmelenmesine rağmen, Avrupa Merkez Bankası (AMB) tahvil alım planı ve Euro Bölgesi güvenlik duvarının diğer çevre borç verenlerde faizleri aşağı çekeceği düşüncesi olduğu görülüyor.

Roma’daki Hazine, 2020 ve 2025 yılları arasında vadeye sahip 7 milyar euroluk (7.8 milyar dolar) tahvil satışı gerçekleştirmeyi planlıyor. Hazine 28 Mayıs’taki önceki ihalesinde 10 yıl vadeli tahvil satışı gerçekleştirmiş ve yatırımcılardan sunulan tahvilin 1.44 katı teklif almıştı. Tahviller ortalama yüzde 1.83 faiz ile satışa sunulmuştu. Mevcut ikincil piyasa faizinde yapılacak bir satış, Ekim ayından bu yana en yüksek 10 yıl vadeli borçlanma maliyeti olur.

10 yıl vadeli İtalya tahvil faizi Londra saati ile 07:20’da yüzde 2.38 seviyesindeydi. Haziran 2025 vadeli yüzde 1.5 faizli tahvilin fiyatı 92.36 seviyesinde. Tahvil faizi Pazartesi günü 24 baz puan veya 0.24 yüzde puan yükselerek 5 Mayıs’tan bu yana en büyük artışı gösterdi.