Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Yurtiçi piyasalar, Meclis Başkanlığı seçimlerinin ilk iki turunun yapılacağı günde düne göre sakin bir seyir izliyor. Dün Yunanistan krizi nedeniyle gelen satışlar Türk lirası ve Borsa İstanbul 100 endeksinde de etkili olmuştu. Dolar/TL yeniden 2,70 seviyelerini test ederken, BIST 100 günü yükseliş ile tamamladı.

Seçimlerin ardından Türk varlıklarında artan volatilite, son haftalarda yeniden düşmüştü. Ancak Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı seçiminin ardından resmi olarak başlayacak hükümet kurma çalışmalarının, tansiyonu yeniden artırabileceği belirtiliyor. Öte yandan Suriye sınırında yaşanan gerilim ve sınır ötesi operasyon iddiaları da gündemde geniş yer buluyor.

Finansbank Ekonomisti Deniz Çiçek, piyasalarda kalıcı bir iyileşme için yeni hükümetin kurularak, uyum içinde çalıştığının görülmesi gerektiğini söyledi. Türkiye'nin iç ve dış siyasi sorunlarına dair partiler arasında derin görüş ayrılıklarının olmasının, kurulacak hükümetin uzun süreli ve uyumlu olması önündeki en büyük risk olduğunu kaydeden Çiçek "  Ayrıca Fed'in faiz artırımlarının yaklaştığı ve Yunanistan'ın borç krizinin euro bölgesini tehdit ettiği bir dönemde, dış konjonktür de bizim açımızdan destekleyici görünmüyor" ifadelerini kullandı.

Gözler Meclis'te

TBMM, hükümet kurma çalışmaları öncesi bir prova niteliğindeki başkan seçimi için bugün toplanıyor. Saat 15.00'te başlayacak ve 4 turdan oluşacaks seçim için dört aday var: AK Parti adayı İsmet Yılmaz, CHP adayı Deniz Baykal, MHP adayı Ekmeleddin İhsanoğlu ve HDP adayı Dengir Mir Mehmet Fırat.

Meclis Başkanlığı seçiminin ilk iki turunda da hiçbir aday gerekli çoğunluğu sağlayamadı. İkinci turda da Meclis Başkanı çıkmazken; Deniz Baykal: 128 oy, Ekmeleddin İhsanoğlu: 80 oy, Dengir Mir Mehmet Fırat: 80 oy, İsmet Yılmaz: 256 oy aldı.

Yunanistan'ın IMF borcu için son gün

Uluslararası Para Fonu'na (IMF) bugün 1,6 milyar euroluk borç ödemesi gereken Yunanistan, dün böyle bir kaynağın bulunmadığını ve ödeme yapılmayacağını açıklamıştı. Bugün temerrüde düşülüp düşülmeyeceği konusunda genel bir kabul olmasa da, 5 Temmuz'da kurtarma paketini halk oylamasına sunmaya hazırlanan ülkenini eurodan çıkma ihtimalinin yüksek olduğu belirtiliyor. Maliye Bakanı Yanis Varoufakis, IMF'ye borcu bugün ödemeyeceklerini açıkladı.

BIST 100 günü yükselişle tamamladı

Dün yüzde 2 gerileyen gösterge endeks, yeni günde yükseliyor. Endeks ilk seansı yüzde 0,4 yükselerek 82,087 puandan tamamladı. Endeks ikinci seansta kazancını silen endeks, günü önceki kapanışa göre yüzde 0,6 yükselişle 82.249,53 puandan tamamladı

Dolar/TL ise yeniden 2,68 seviyelerine geriledi. Dün 2,7028'e kadar çıkan kur, TSİ 18:05'te yüzde 0,7 düşüşle 2,6785 oldu. Euro /TL yüzde 1,44 düşüşle 2,9826 seviyesine gelirken, sepet kur 2,8309 seviyesinde.

2 yıllık gösterge tahvil faizi yüzde 9,75 oldu.

(18:05'de güncellendi)

BloombergHT.com Editörü
Enes Tunagür
etunagur@bloomberght.com