Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Çin yatırımları Avrupa’ya akıyor. Yatırımların Avrupa’ya akması, Çin Başbakanı Li Keqiang’ın Brüksel’e bu hafta gerçekleştirdiği ziyaretinde euronun güçlü olması gerektiği çağrısında bulunmasının nedenlerinden biri. Bölge ekonomisinin Yunanistan borç krizi ile mücadele etmesi ile birlikte Li, “birleşik bir Avrupa” vurgusu yaptı.

Çin şirketleri, Kıbrıs’tan İsveç’e kadar her yerden her zamankinden fazla Avrupa varlığı alımı yapıyor. Avrupa, büyük Çin şirketleri arasında giderek daha popüler hale geliyor. Şirketler odaklarını kaynak zengini gelişen ülkelerden gelişmiş ekonomilere çeviriyorlar.

İşte bazı rakamlar: Çin şirketlerinin Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerde yaptığı yıllık yatırım 2000’lerin ortasındaki sıfıra yakın seviyeden 2014’te 14 milyar euroya ulaştı. Söz konusu rakamlar Rhodium Group ve Mercator Institute for China Studies’in yayımladığı yeni rapordan elde edildi. Yatırımların, 4 trilyon dolarlık Döviz rezervine ve 21 trilyon dolarlık tasarrufa sahip Çin’in sermaye hesaplarını açması ile artması bekleniyor.