Advertisement
EKONOMİK VERİLER VE GÜNDEM ABONE OL

Euro Bölgesi’nde tüketici fiyatları Haziran ayında yükselişi ikinci aya taşıdı ve bölgenin deflasyona meylinin geçici olduğuna işaret etti.

Avrupa Birliği’nin istatistik kurumu verilerine göre Euro Bölgesi’nde yıllık enflasyon oranı, Mayıs ayında yüzde 0.3 seviyesine gelmesinin ardından yüzde 0.2 oldu. 41 ekonomistin tahminlerin medyanı   yüzde 0.2 seviyesindeydi. Çekirdek oran bu ay yüzde 0.8 seviyesindeydi. Ayrı bir rapora göre işsizlik Mayıs ayında yüzde 11 seviyesinde kaldı.

Fiyatlardaki pozitif gelişmeler, Avrupa Merkez Bankası (AMB) politika yapıcıları arasındaki endişeyi hafifletebilir. Ancak söz konusu olumlu gelişmeler Yunanistan’ın borç krizi ile gölgeleniyor. Yunanistan’ın kreditörleri ile sürdürdüğü görüşmeler referandum kararı alınmasının ardından sonlanmış ve ülke IMF’e yapması gereken ödemeyi gerçekleştirmeyeceğini duyurmuştu.

Amsterdam’daki ING Bank NV ekonomistlerinden Teunis Brosens, “Enflasyonun normalleşmesi hala uzak görünüyor. Ancak en azından Euro Bölgesi doğru yolda. Deflasyonun listeden çıkarılması ile birlikte AMB, Yunanistan’a odaklanabilir” dedi.