Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Avrupalı liderler, Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras’ın taviz vermeye hazır olduğuna ilişkin işaretler bekliyor. Sermaye kontrolleri altında ezilen Yunanistan, Uluslararası Para Fonu’na (IMF) yapması gereken ödemeyi gerçekleştiremedi.

Yunanistan halkının bankalardan yaşanan mevduat çıkışlarının olumsuz etkilerini hissetmesi ile birlikte hükümet kurtarma programının sona ermesinin ardından ekonomik çöküşü engellemenin yollarını arıyor. Yunanistan IMF'ye olan 1,5 milyar euroluk ödemesini gerçekleştiremedi. Yunanistan böylece IMF'ye borcunu zamanında ödeyemeyen ilk gelişmiş ülke oldu. Yunanistan gibi daha önce IMF'ye borcunu ödeyemeyen ülkeler Afganistan, Zimbabve ve Haiti olmuştu.

Ülkenin 2 yıllık bir yardım paketi talebi Almanya Şansölyesi Angela Merkel tarafından uygun bir şekilde reddedildi. Merkel, "referandumdan önce Yunan krizi üzerine yeni bir müzakerenin olmayacağını" ifade etti. Yunanistan’ın Euro Bölgesi’ndeki geleceğinin tehlikede olması ile birlikte bölgenin maliye bakanları krize çözüm bulmak için çalışıyorlar.

Tsipras 5 Temmuz’daki referandumda kemer sıkmaya karşı oy kullanılması çağrısında bulundu. Tsipras referandumu bütçe kesintileri ile ilgili bir çerçevede değerlendirirken, ekonomist ve politika yapıcılar referandumun euroda kalıp kalmama kararını belirleyeceğini belirtiyorlar.

Euro Grubu Başkanı Jeroen Dijsselbloem, Euro Bölgesi maliye bakanları toplantısına Çarşamba günü devam edileceğini ve Yunanistan'ın yeni bir teklif sunacağını duyurdu.  Dijsselbloem, "Mevcut paketin uzatılması için çok geç olduğunu ve yeni bir paketin konuşulabileceğini" sözlerine ekledi.