Advertisement
EKONOMİK VERİLER VE GÜNDEM ABONE OL

Çin’in imalat sanayi resmi göstergesi geçtiğimiz ay durgun seyri korudu. Bu durum imalatçıların gevşetilen para politikası ve yerel yönetim finansmanının desteklenmesi çabalarına soğuk bir reaksiyon gösterdiği sinyali verdi.

İmalat sanayine ait resmi Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) Haziran ayında 50.2 seviyesinde geldi ve Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin altında kaldı. Ekonomistlerinin tahminlerinin medyanı 50.4 seviyesindeydi. Endeks böylece Mayıs ayındaki seviyesinden değişiklik göstermemiş oldu. Hizmet ve inşaat sektörlerinin göstergesi imalat dışı PMI, 53.2 seviyesinden Haziran ayından 53.8 seviyesine yükseldi. 50’nin üzerindeki sayılar genişlemeye işaret ediyor.

Çin Merkez Bankası (PBOC), hafta sonu aldığı karar ile gösterge faiz oranlarını Kasım ayından bu yana 4. kez düşürdü. Faiz indirim kararı Çin hisse senedi piyasasının sert düşüş göstermesinin ardından geldi.

Hong Kong’daki Standard Chartered Plc ekonomisti Ding Shuang, “Bu bir istikrarlaşma işaretidir. Ancak hızlı bir toparlanma henüz görmedik. Toparlanmanın ek politika desteğine ihtiyacı var” dedi.