Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(15:45'te güncellendi)

Küresel piyasalar bu hafta dikkatlerinin Yunanistan'ın eurodan olası çıkışı üzerinde yoğunlaşırken, altın bu yılın büyük bölümünde yaptığını yaptı: Fazla birşey yapmadı.

Metal bu hafta, Avrupa'daki siyasi kargaşadan kaynaklanan güvenli liman alımlarının dolardaki güçlenme ile dengelenmesinin ardından fazla değişmedi ve volatilite yedi ayın en düşük seviyesine indi. Ağutos vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, 40 sent düşerek, New York saati ile 07:58'de ons başına 1,171.40 dolara indi.

Frankfurt'ta Commerzbank AG analisti Daniel Briesemann, "Piyasa kötü birşey olmayacağından çok emin görünüyor," dedi ve "Eğer Grexit olursa, ardından altın fiyatlarında bir miktar yön görebiliriz" şeklinde görüş belirtti.

Altın kriz dönemlerinde değer koruma özelliği ile öne çıkardı, ancak bu kez Yunanistan'ın Uluslararası Para Fonu'na (IMF) borç geri ödemesini gerçekleştirememesine karşın fazla hareket etmedi. Yunanistan'ın anlaşmaya varabileceğine bir işaret olarak, Başbakan Alexis Tsipras, kurtarma paketine ilişkin görüşmelerdeki tıkanıklığı aşabilmek için kreditörlerin önerilerini bir uzlaşı temeli olarak kabul etti.

Bu yıl altında küçük çaplı oynamalar görüldü. Fiyatlar Mart ayından bu yana yüzde 6'lık, diğer bir deyişle 70 dolarlık bir işlem bandına sıkıştı. Spot altın yılın ilk yarısında yüzde 1 düştü ve bu 2005'ten bu yana en ufak çaplı hareketti. Metal bugün Londra'da fazla değişmeyerek ons başına 1,172.46 doalrda kaldı.

Altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları, Bloomberg'in derlediği verilere göre, Salı günü de düşerek kayıplarını üçüncü güne taşıdı ve ikinci çeyrek kaybını yüzde 1.8'e genişletti.

Eylül vadeli palladyum kontratları New York'ta yüzde 4.2 ile Nisan ayından bu yana en hızlı artışını göstererek ons başına 700.90 dolara çıktı. Metal böylelikle yükselişini ikinci güne taşıdı ve iki yılın en düşük seviyesinden başlattığı kazancını daha da genişletti.

Ekim vadeli platin yüzde 0.5 yükselişle ons başına 1,085.20 doalra ulaştı. Eylül vadeli gümüş, dört günlük kaybın ardından, fazla değişmeyerek ons başına 15.59'da kaldı.

(15:45'te güncellendi)