Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin hisseleri, kredili işlemlerin düşüşü 7. güne taşıması ve imalat sanayi göstergesinin zayıf seyri sürdürdüğünü gösteren verinin ardından geriliyor. Şanghay Bileşik Endeksi Salı günü 1990’ların başından bu yana en büyük gün içi fiyat dalgalanmalarını göstermişti.

Şanghay Bileşik Endeksi, yüzde 5.2 gerileyerek 4,053.70 puandan kapanış yaptı. Endeks Salı günü yüzde 5.5 yükseliş göstermişti. 30 günlük volatilite Aralık 2008’den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

Şanghay Bileşik, yüzde 0.2 gerileyerek yerel saat ile 13:26’da 4,270.53 puana geldi. Endeksteki gerilemede finans ve sanayi şirketlerindeki düşüşler etkili oldu. Dünya Bankası’nın Çarşamba günü Pekin’de yaptığı açıklamaya göre hisse senedi fiyatlarındaki yüksek volatilite hane halkı tüketimini baltalıyor.

Dragon Life Insurance Co. fon yöneticilerinden Wu Kan, “Performansın düştüğünü görüyoruz ve bu trend ekonomisinin belirgin bir ivmelenme işareti göstermemesi ile sürebilir” dedi.

Çin hisselerindeki ralli, spekülatörlerin kredili işlem pozisyonlarını azaltmaları ile sona erebilir.

İmalat sanayine ait resmi Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) Haziran ayında 50.2 seviyesinde geldi ve Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin altında kaldı. Ekonomistlerinin tahminlerinin medyanı 50.4 seviyesindeydi. Endeks böylece Mayıs ayındaki seviyesinden değişiklik göstermemiş oldu. Hizmet ve inşaat sektörlerinin göstergesi imalat dışı PMI, 53.2 seviyesinden Haziran ayından 53.8 seviyesine yükseldi. 50’nin üzerindeki sayılar genişlemeye işaret ediyor.