Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Tüsiad Başkanı Cansen Başaran-Symes Bloomberg HT yayınında Özlem Dalga’nın konuğu oldu. Konuşmasından satırbaşları şunlar oldu:

Tüsiad Başkanı, “Hükümetin bir an önce kurulmasını ve reformların hayata geçmesini istiyoruz. Hukuka güvenin yeniden tesis edilmesi için güçlü mesajlar verdik. Meclis başkanlığı seçimi ile koalisyon tartışmaları birbirinden ayrı” dedi.

Başaran-Symes sözlerine “Reformlar için meclisten güçlü bir koalisyon çıkmalı. Mevcut ortamda Türkiye’nin gündemine yeni seçim sokmak yanlış olur. Yenilenmiş, zengin bir parlamentomuz var, bunu neden kullanmayalım” ifadelerini ekledi.

Ekonomik görünüm hakkında Symes, “Sağlıklı bir ekonomi kurdaki tansiyonu düşürür. Dış politika sürdürülebilir, itibarlı ve ekonomiyle alakalı olmalı. Türk sanayisi mutlaka hızlı bir şekilde dönüştürülmeli. Kurumların şeffaflaşması ve özerk kurumların güçlendirilmesi gerekiyor” dedi.

Symes, “Merkez bankalarının büyümeyi desteklemek gibi bir görevleri yok. Merkez bankasından ekonomi bakanlığı gibi bir görev beklemek yanlış olur. Merkez bankası kendi işini yaptığı zaman önemli işlev görebilir” diyerek, son dönemde yaşanan grevler hakkında “İşçi-işveren arasındaki ilişki uzlaşma çerçevesinde gelişmeli. Refah ile rekabetçilik arasında doğru bir ilişki var. İş dünyası olarak kolektif özgürlük talebine olumlu bakıyoruz” ifadesini kullandı.

Symes, Yunanistan krizi hakkında ise şunları kaydetti: “Yunanistan krizinin türkiye'ye etkisinin minimal olmasını bekliyoruz. Yunanistan, reform gerçekleştirmeyen ülkelerin durumu konusunda bir örnek”

Piyasalara da değinen Başaran-Symes, “Sermaye piyasamızı çok fazla derinleştiremedik. Son dönemde Türkiye’ye gelen doğrudan yatırımlarda düşüş var. Kurulacak hükümetle önceliklendirme konusunda çalışmak isteriz” sözlerini sarf etti.