Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Merkel, İtalya Başbakanı Matteo Renzi ile Şansölyelik binasında yapmış olduğu basın toplantısında, Yunanistan'da 5 Temmuz Pazar günü yapılacak referanduma ilişkin soruları cevapladı.

Renzi ile yaptığı ikili görüşmede Yunanistan'a kapıların açık tutulması noktasında hemfikir kaldıklarını belirten Merkel, "Şunu tekrarla söylemek istiyorum ki; Yunanistan'da büyümeyi geri getirecek ve bazı Avrupa ülkelerinde halihazırda uygulanan geniş kapsamlı reformlar yapılmalı" diye konuştu.

"Yunanistan ile referandumdan önce bir anlaşmaya varılabilir mi" şeklindeki bir soruya Merkel, şöyle cevap verdi: "Ben bu konuyla ilgili pozisyonumu söyledim. Buna da ekleyecek bir şeyim yok. Bu konu hakkındaki fikrimiz önce referandumun sonuçlanması. Yeni bir durum oluşursa yeni şeyler konuşulur. Fakat şu an yeni bir durum yok"

"Tsipras ile bir sorunum yok"

"Referandum öncesi Yunanistan ile bir müzakerenin olmayacağı sizin Tsipras ile de görüşemeyeceğiniz manasına mı geliyor?" şeklindeki soruya Merkel, "Son günlerde Tsipras ile birçok kereler görüşmeler yaptım. Son görüşmelerimizde de aramızdaki insani ilişkiye zarar verecek bir şey olmadı. Her zaman söyledim. Bu referandum egemen bir ülkenin kararıdır. Tsipras ile son zamanlarda olduğu gibi her zaman konuşabiliriz" yanıtını verdi.

Renzi: Referandum yapılması hata

İtalya Başbakanı Matteo Renzi, Yunanistan'da 5 Temmuz'da yapılacak referandumla ilgili, "Yunanistan'da bir referandum yapılması bence hata. Ancak Yunan halkının iradesini saygıyla karşılıyorum" dedi.

Renzi, kendisinin İtalya'da hiçbir zaman böyle bir referandum çağrısında bulunmayacağını belirterek, ancak Yunanistan'da olup bitenlere karışmak istemediğini ifade etti. Renzi, referandum sonrasıyla ilgili, "Şimdi nasıl bir senaryo ile karşılaşacağımızı bekleyeceğiz" diye konuştu.

Kendi ülkesinin ekonomi alanında gelişme sağladığını vurgulayan Renzi, İtalya'da ekonomik büyüme kaydedildiğine ve ülkesinin iş gücü piyasasının Almanya'dan daha esnek olduğuna dikkat çekti.

Renzi, Almanya Başbakanı Merkel ile birçok konu hakkında görüş ayrılığı yaşadığını, ancak bunun demokrasinin bir parçası olduğunu hatırlattı.

AA