Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras ve kreditörleri arasındaki tartışmalar Pazar günü yapılacak referandum öncesinde sürerken, ülkede finansal kriz derinleşiyor.

Yunanistan’da sermaye kontrollerinin üçüncü gününde emekli maaşlarının bir kısmının ödenmesine başlandı. Tsipras, kreditörlerinden gelen son teklifleri yeni bir anlaşmaya temel olması bakımından kabul etmeye istekli olduğunu söyledi. Ancak Almanya Şansölyesi Angela Merkel, 5 Temmuz’dan önce bu tip görüşmelerin yapılmayacağı sinyali verdi. Merkel, "Yunanistan ile referandumdan önce yeni bir müzakere olmayacak" dedi. Merkel, "Yunanistan başarılı giden müzakereleri tek taraflı sonlandırdı.  Referandum yapmak sadece Yunanistan'ın hakkı değil" ifadelerini kullandı.

Referandum öncesinde yapılan açıklamalar oldukça sabit görünüyor. Öte yandan Yunan halkı yeni ekonomik duruma alışmaya çalışıyorlar. Kurtarma programının sona ermesi, IMF’e ödeme yapılmaması ve politik çalkantılar ile birlikte Yunanistan’da likidite seviyesi gittikçe düşüyor.

Berenberg Bank analistlerinden Holger Schmieding, “Zaman, Tsipras’ın Cuma günü görüşmeleri sona erdirmesinden önceye alınamaz. Bir anlaşmaya varılması hala mümkün. Ancak bir mektuptan daha fazlası gerekebilir” dedi.

Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras'ın kreditörlerin koşullarını şartlı olarak kabul ettikleri yönündeki mektubu nedeniyle telekonferans toplantısı yapan Euro Bölgesi Maliye Bakanları Atina'nın bu hamlesini "not etmekle" yetindi.