Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:30'da güncellendi)

ABD Hazine tahvilleri, istihdam piyasasının daha ılımlı bir ekonomik büyümeyi işaret etmesi ile birlikte değer kazanırken, ABD endeks vadeli kontratları yükseldi ve dolar düştü. İsveç kronu, merkez bankasının faiz inidirimine gitmesinin ardından düştü ve Çin hisse senetleri üç ayın en düşük seviyesine indi.

10 yıl vadeli ABD tahvillerinin faizi dört baz puan düşerek, New York saati ile 09:05'te yüzde 2.38'e indi. Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları yüzde 0.2 yükseldi ve Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.2 geriledi. Stoxx Europe 600 Endeksi fazla değişmedi ve Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi 4,000 seviyesinin altında kapandı. İsveç kronu euro karşısında yüzde 0.9 değer kaybetti.

ABD'de tarım dışı istihdam Haziran ayında 223,000 arttı. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, istihdamın 233,000 artması bekleniyordu. Mayıs ayı istihdam artışı ise 280,000'den 254,000'e revize edildi. İşsizlik oranı ise, daha fazla kişinin işgücünden çıkmasının etkisi ile yüzde 5.3'e düştü ve yedi yılın en düşük seviyesine indi.

İsveç Merkez Bankası, Yunanistan'daki kargaşanın kronun daha da yükselmesine neden olacağı endişeleri ile birlikte, gösterge faizini düşürdü ve zaten eksi seviyede bulunan faizi daha da aşağıya çekti. Banka öte yandan, tahvil alımlarını da artırdı. Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varoufakis, haftasonu yapılacak olan referandumda Avrupa Birliği kurtarma paketi koşullarının kabul edilmesi durumunda istifa edeceğini açıkladı.

Solaris Asset Management idari direktörü ve şef yatırım yetkilisi Tim Ghriskey, "Bu veri, ekonominin birçok kişinin düşündüğü kadar güçlü olmadığını gösterdi," dedi ve "İşgücüne katılım oranındaki düşüş oldukça büyük sorun. Ancak gevşek rakamları piyasa seviyor ve bu nedenle bir ralli görüyoruz" şeklinde görüş bildirdi.

(16:30'da güncellendi)