Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:00'da güncellendi)

Altın, ABD'de tarım dışı istihdamın Haziran ayında önceki aya göre daha az artması ve ücretlerde değişiklik olmamasının, ekonomide daha ılımlı bir büyüme olduğunu işaret etmesinin ardından, kayıplarının bir kısmını geri aldı.

ABD'de tarım dışı istihdam Haziran ayında 223,000 arttı. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, istihdamın 233,000 artması bekleniyordu. Mayıs ayı istihdam artışı ise 280,000'den 254,000'e revize edildi. İşsizlik oranı ise, daha fazla kişinin işgücünden çıkmasının etkisi ile yüzde 5.3'e düştü ve yedi yılın en düşük seviyesine indi.

Altın Salı günü itibariyle, Fed'in dokuz sene sonra ilk faiz artırımına gidebileceği beklentilerinin güçlenmesinin etkisi ile, üst üste dördüncü çeyreği de kayıpla geçti ve 1997'den bu yana en uzun çeyrek dönem düşüş serisini gerçekleştirdi. ABD ekonomisi, Haziran 2009'da resesyonun sona ermesinden bu yana genişlemesinin altıncı yılını tamamladı. İstihdam piyasası sıçrama yaparken, ücretlerdeki artışlar bunun gerisinde kalıyor.

New York'ta BMO Capital Markets Corp. emti ürünleri işlemleri direktörü Tai Wong, "İstihdam verileri aldına bir miktar destek verdi," dedi ve "Beklenenden daha düşük çıkan veri ve aşağı yönlü revizyonlar, saatlik kazançlardaki yatay seyir ile birlikte, Fed'i faiz artırımına yaklaştırmadı" şeklinde görüş belirtti.

Ağustos vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, ons başına 1,155.80 dolar ile üç ayın en düşük seviyesini gördükten sonra, yüzde 0.6 düşerek, New York saati ile 08:48'de 1,161.90 dolara geldi.

Çalışma yaşına gelmiş kişileri işgücüne oranını gösteren katılım oranı, yüzde 62.9'dan 62.6'ya inerek Ekim 1977'den bu yana en düşük seviyesini gördü.

Ücret Artışı

Özel sektör çalışanları için ortalama saatlik kazançlar, değişmeyerek 24.95 dolarda kaldı. Bu, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2.0'lik artışı işaret ediyor. Bu veri önceki ay yüzde 2.3 artış göstermişti. Öte yandan bu veri ekonomik genişlemenin gerçekleştiği dönemde ortalama yüzde 2 seviyesinde arttı.

Fed politika yapıcıları, istihdam piyasasındaki iyileşmeyi, yüzde sıfır civarındaki politika faizini bu yıl yükseltmeye başlamaları için nedenlerden biri olarak gösteriyor. Yüksek faizler, yatırımcısına tahviller gibi faiz ödemesi yapmayan altının cazibesini azaltıyor.

St. Louis'te EverBank World Markets başkanı Chris Gaffney, "Katılım oranı endişe verici ve ayrıca Mayıs ayı istihdam verisinin aşağı yönde revizyonu da altına bir miktar destek sağlamalı," dedi ve "İnsanlar ücretlerin durgun kalmasından kaygılılar ve şimdi artık Eylül ayında olası faiz artırımını sorguluyorlar" değerlendirmesinde bulundu.

(16:00'da güncellendi)