Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin hisseleri, kredili işlem gerçekleştiren traderların pozisyonları azaltmaya devam etmeleri ile 3 ayın en düşük seviyesine geriledi. Traderlar, hükümetin hisse senetlerini desteklemek için aldığı önlemlerin etkililiği ile ilgili şüphe duyuyorlar.

Şanghay Bileşik Endeksi, yüzde 4.2 gerileyerek yerel saat ile 13:54’te 3,880.69 puana geldi. Endeks 12 Haziran’daki zirve seviyesinden yüzde 25 düşüş gösterdi ve 2.4 trilyon dolarlık değerin kaybolmasına neden oldu. Söz konusu miktar, Fransa’nın hisse senedi piyasası değerinden yüksek. Volatilite endeksi, 2008’den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

Çin’in menkul değerler regülatörü, ülkenin hisse senedi piyasası üzerindeki aşağı yönlü baskıyı azaltmak için kredili işlemlerde teminat kurallarını hafifletti. Çin böylece piyasada görülen sert fiyat düşüşlerinin ve satışa zorlanmanın önüne geçmeyi hedefliyor. Çin Menkul Değerler Regülasyon Komisyonu Çarşamba günü geç saatte yaptığı açıklamada, aracı kurumların kendi kurallarını belirleyerek müşterilerinden borçla alınan hisse senedi değer kaybettiğinde daha fazla teminat talep etmekte serbest olduklarını bildirdi.