Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Yurtiçi piyasalar, ABD'de tarım dışı istihdamın beklentilerin altında kalması sonrası hareketlendi. Dolar/TL 2,70 seviyelerinden 2,68'e kadar geldi.

ABD'de istihdam Haziran ayında 223 bin ile beklentinin altında gerçekleşti. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahmin medyanı 233.000 olmuştu. Mayıs ayı verisi de 280.000'den 254.000'e revize edildi. İşsizlik oranı ise yüzde 5.3'e gerileyerek beklenenden iyi geldi. Fed'in yakından takip ettiği saatlik ücretler ise yüzde 0.2 artış beklentisine karşılık değişmeyerek hayal kırıklığı yarattı.

Meclis'ten uzlaşma çıkmadı

Dün gerçekleşen TBMM Başkanı seçiminin üçüncü ve dördüncü turlarında, muhalefetin uzlaşma sağlayamaması sonucu, AK Parti adayı İsmet Yılmaz seçildi. Seçimde AK Parti ile muhalefet arasında herhangi bir uzlaşma sinyali gelmemesi ve muhalefetteki partilerin de bir araya gelmemesi, koalisyona ilişkin beklentiler de azalmış oldu. Piyasalarda erken seçim ihtimalinin yeniden fiyatlanmaya başlayabileceği belirtiliyor.

Siyasi gelişmeler uzlaşmanın zorluğuna işaret etti

Odea Bank Araştırma Müdürü Erkan Dernek, siyaset gündemindeki gelişmelerin muhalefet partileri arasında görüş birliği yaratmanın zorluklarına işaret ettiğini söyledi. AK Parti ile CHP veya MHP arasında kurulacak bir koalisyonun meclis başkanlığı seçimi sonrası azalmış gözüktüğünü ifade eden Dernek " Bu yüzden son zamanlarda yurtdışı piyasaların da desteğiyle olumlu seyir izleyen Türk varlıklarının fiyatlarında gerek Yunanistan bağlı problemlerde belirsizliğin artması gerekse seçim sonrası politikalarda uzlaşıcı tavırların azalarak koalisyon ihtimalleri üzerinde belirsizlik yaratması yatırımcıların ilgisini azaltıyor" diye konuştu.

Borsa satıcılı seyretti

Güne 81 bin 593 puandan başlayan Borsa İstanbul 100 endeksi, daha sonra kayıplarını artırarak, ilk seansı yüzde 0,6 düşüşle 81.188 puandan tamamladı. BIST 100 verinin ardından yükselişe geçerek, günü yüzde 0.24'lük artışla 81.879 puandan tamamladı.

Veri sonrası sert bir hareketle aşağı gelen dolar/TL TSİ 17:46'da yüzde 0.34 düşüşle 2,6832 seviyesindeydi. Euro/TL fazla değişmeyerek 2,9808 olurken, sepet kur 2,8320'ye geldi.

2 yıllık gösterge tahvil faizi 4 baz puanlık düşüşle yüzde 9,72 oldu.

(17:47'de güncellendi)

BloombergHT.com Editörü
Enes Tunagür
etunagur@bloomberght.com