Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(15:20'de güncellendi)

Petrol, ABD stoklarında beklenmedik bir yükseliş görülmesi ile Nisan ayından bu yana en büyük düşüşü göstermesinin ardından kayıpları koruyor. ABD petrol stoklarındaki yükseliş arz fazlası sorunun devam edeceği sinyali veriyor.

Petrol vadelileri, Çarşamba günü yüzde 4.2 gerilemesinin ardından yatay bir seyir izliyor. ABD’nin resmi verilerine göre ülkede petrol geçtiğimiz hafta 2.39 milyon varil artış gösterdi. Bloomnerg anketine katılan uzmanlar 2.5 milyon varillik düşüş öngörmüştü. Yatırımcılar, ABD’nin Batı Teksas türü ham petrolü (WTI) takip eden exchange-traded fonundan 6 yıldan bu yana en yüksek seviyede geri çekilme gerçekleştirdiler.

Petrolün 6 yılın en düşük seviyesinden gösterdiği toparlanma, fiyatlardaki rallinin üretimi ve arz fazlasını teşvik ettiği spekülasyonu ile duraksıyor. OPEC’in üretimi geçtiğimiz ay Ağustos 2012’den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Irak, Suudi Arabistan’ın ardından üretimi rekor seviyeye yükseltti.

Sydney’deki Fat Prophets analistlerinden David Lennox, “Stok sayıları yatırımcıları ürküttü. Arzın yeterince fazla olduğuna yönelik her işaret petrolü etkileyecek” dedi.

Ağustos vadeli WTI petrol kontratı, Nymex elektronik işlemlerde 9 sent yükselerek Londra saati ile 11:24’de varil başına 57.05 dolardan işlem gördü. Kontrat Çarşamba günü 2.51 dolar düşüş ile 56.96 dolara indi ve 22 Nisan’dan bu yana en düşük seviyeyi gördü. Tüm kontratlarda işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yaklaşık yüzde 25 altında seyrediyor. Fiyatlar bu yıl yüzde 7.1 arttı.

Ağustos vadeli Brent petrol kontratı, Londra merkezli ICE Futures Europe Borsasında 32 sent değerlenerek varil başına 63.33 dolardan alıcı buldu. Kontrat Çarşamba günü 1.58 dolar gerileyerek 62.01 dolara geldi. Avrupa gösterge petrolü Brent ile WTI petrol arasındaki fark 5.25 dolar seviyesinde.

(15:20'de güncellendi)