Advertisement
EKONOMİK VERİLER VE GÜNDEM ABONE OL

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) Perakende Güven Endeksi (TEPE), Haziran'da bir önceki aya göre 0,1 puan, geçen yılın aynı dönemine göre 8,5 puan arttı.

TEPAV, Haziran ayı "TEPAV Perakende Güven Endeksi"ni açıkladı. Açıklamaya göre, TEPE Haziran'da bir önceki aya göre 0,1 puan, geçen yılın aynı dönemine göre 8,5 puan arttı. TEPE'nin artışında gelecek 3 aya yönelik satış beklentilerinin bir önceki aya göre artması etkili oldu.

Gelecek 3 aya ilişkin satış beklentilerinin denge değeri Haziran'da 8,7 puana yükselirken, beklentilerde Haziran 2014'e kıyasla 1,1 puanlık düşüş gözlendi.

Haziran'da TEPE anketi katılımcılarının yüzde 31,3'ü, gelecek 3 ayda işlerinde iyileşme beklerken, işlerinde kötüleşme bekleyenlerin oranı 32,1 düzeyinde oldu. İşlerinde değişiklik beklemeyenlerin oranı ise yüzde 36,6 olarak belirlendi.

Söz konusu ayda, perakende güveninde alt sektörler itibarıyla geçen yılın aynı dönemine göre en fazla artış "tekstil, hazır giyim ve ayakkabı" sektöründe oldu. Bu sektörü, "motorlu taşıtlar" sektörü izledi. "BYS mobilya, aydınlatma ekipmanı ve ev içi kullanım ürünleri" sektörü ise geçen yılın aynı dönemine göre düşüş yaşanan tek sektörler oldu.

AB-28 Perakende Güven Endeksi, Haziran'da 2,1 puan değerini aldı. AB-28'de bir önceki aya göre 3,3 puanlık, geçen yılın aynı dönemine göre ise 1,3 puanlık azalma oldu. Türkiye, geçen yılın aynı dönemine kıyasla AB-28 ve Avro Bölgesi'nden daha iyi performans sergiledi.

AA