Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(15:25'de güncellendi)

Dolar, ABD’de duraksayan ücret artışlarının ve Yunanistan krizinin Fed’i faizleri Eylül’de artırmaktan alıkoymayacağı şeklindeki spekülasyonlar ile 2. haftalık yükselişe ilerliyor.

Dolar göstergesi istihdam verisinin ardından 3 haftanın en yüksek seviyesinden geriledi. Dolar 16 önemli para biriminin 12’si karşısında bu hafta yükseliş gösterdi. Perşembe günü açıklanan ABD’nin aylık istihdam verisi iş gücüne katılım oranının 1977’den bu yana en düşük seviyeye gerilediğini gösterdi ve istihdam beklentilerin altında kaldı.

New York’taki Bank of Tokyo- Mitsubishi UFJ Ltd. baş ABD ekonomisti Hiroshi Kurihara, “İstihdam verisi dolara etki eden faktörlerden biri. Ancak ABD ekonomisi toparlanma trendini sürdürüyor ve yakın zamanda faiz artırımı gelecek. Datanın gelişme göstermesi yüksek ihtimal dahilinde. Buna bağlı olarak dolar destek bulacaktır” dedi.

Singapur’daki Barclays Plc Döviz stratejistlerinden Mitul Kotecha ise “Yunanistan referandumunun etkisiyle yatırımcıların risk tercihi şu an oldukça sınırlı” dedi.

Yunanistan referandumuna sayılı günler kala son anketler yarışın kıyasıya geçeceğine işaret ediyor. Bloomberg'ün yaptırdığı yüzde 3 hata paylı ankete göre Evet ve Hayır oyları arasında sadece 0.5 puanlık bir fark var. Yunan halkının yüzde 43'ü kreditörlerin planına hayır diyor. Kreditörlerin planına evet diyenlerin oranı ise yüzde 42.5.

Doların 10 önemli para birimi karşısındaki hareketlerini takip eden Bloomberg Spot Dolar Endeksi Londra saati ile 12:49’da 1,187.09 puanda yatay seyretti. Endeks bu hafta yüzde 0.6 yükseldi. Endeks geçtiğimiz hafta Perşembe günü 1,192.05 puan ile 8 Haziran’dan bu yana en yüksek seviyeyi görmüştü.

Dolar euro karşısında yüzde 0.1 gerileyerek 1.1098 dolar seviyesine geldi ve haftalık kazancı yüzde 0.6’ya düşürdü. Dolar yen karşısında 122.92 yende yatay bir seyir izliyor.

(15:25'de güncellendi)