Advertisement
EKONOMİK VERİLER VE GÜNDEM ABONE OL

Tüketici fiyat endeksi, Haziran ayında yıllık bazda yüzde 7.20 ile beklentinin altında gerçekleşti. Böylece Mayıs 2013'ten bu yana en düşük yıllık enflasyon oranı görüldü. TÜFE aylık bazda yüzde 0.51 düştü. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahmin medyanı yıllık bazda yüzde 7.75, aylık bazda ise yüzde  - 0.03 olmuştu. TÜFE Mayıs'ta yüzde 8.09 seviyesindeydi. Çekirdek enflasyon ise yüzde 7.61 beklentisine karşılık %7.51 oldu.

Enflasyondaki gerilemede gıda fiyatları önemli rol oynadı. Yıllık artış hızı yüzde 9,28'e inen gıda fiyatları, aylık bazda enflasyonu 0,69 puan aşağı çekti. Ayrıca giyim ve ayakkabı ile ev eşyası kalemleri de enflasyonu aşağı çekti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, haziran ayı itibarıyla 12 aylık ortalamalar dikkate alındığında tüketici fiyatları yüzde 8,28, yurt içi üretici fiyatları yüzde 6,74 arttı.

TÜFE haziranda bir önceki aya göre yüzde 0,51 gerilerken, Yİ-ÜFE ise yüzde 0,25 arttı. Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 7,20, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 6,73 oldu.

Enerji fiyatlarındaki düşüş enflasyon konusunda iyimserliğe yol açsa da, daha sonra siyasi tansiyonun artması nedeniyle döviz kurlarında yaşanan yükseliş ve gıda fiyatlarındaki artış, tüketici fiyatlarında istenen düşüşün sağlanamamasını getirmişti. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) yıl sonu enflasyon hedefi Nisan'da yüzde 5.5'ten % 6.8'e revize edilmişti.