Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupalı tahvil traderları, haftanın son işlem gününde Yunanistan’da kreditörlerin tekliflerinin oylanacağı referanduma hazırlanıyorlar.

5 Temmuz’da gerçekleştirilecek referandum Yunanistan’ın Euro Bölgesi’ndeki geleceğini belirleyebilir. Referandum sonucu Pazartesi günü tahvillerde fiyatların düşmesine veya yükselmesine neden olabilir.

Bloomberg’ın talebi ile yapılan bir ankete göre Yunan halkı kemer sıkma önlemlerinin kabul edilip edilmemesi ile ilgili ortadan ikiye ayrılma durumda. Bu da traderların iki sonucu birden göz önünde bulundurarak hareket etmeleri gerektiği anlamına geliyor. Commerzbank AG’ye göre referandumda çoğunluğun “Evet” demesi, Avrupa’nın en borç yüklü ülke tahvillerinde bir ralliyi tetikleyebilir, güvenli varlıklarda ise satış görülebilir. Referandumda “Hayır” çıkması ise tam tersi etki yaratabilir.

Referanduma hazırlık yapılması ile birlikte bazı yatırımcılar bu durumu satış fırsatı olarak görebilirler. Bazıları ise Cuma günü pozisyonlarını kapatarak tüm çalkantı boyunca hareketsiz kalabilir.

Frankfurt’taki Commerzbank sabit getiri stratejileri müdürü Christoph Rieger, “Piyasanın referanduma vereceği ilk tepki ile ilgili tahmin belli. Hayır çıkarsa riskten kaçış olur, evet çıkarsa risk alımına gidilir” dedi.

Euro Bölgesi’nin gösterge tahvili Almanya tahvilleri, Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras’ın geçtiğimiz hafta referandum kararı almasından bu yana yükseliş gösterdi. İspanya ve İtalya tahvilleri geriledi. Ancak buna rağmen bulaşıcılık riskleri, Avrupa Merkez Bankası’nın krizin etkilerini sınırlandıracağı iyimserliği ile düşük görülüyor.

10 yıl vadeli Almanya tahvil faizi Cuma günü Londra saati ile 07:29’da yüzde 0.84 seviyesine geldi. Geçtiğimiz haftanın sonunda yüzde 0.92 seviyesindeydi. Şubat 2025 vadeli yüzde 0.5 faizli tahvilin fiyatı 96.88 seviyesinde.

10 yıl vadeli İspanya tahvil faizi Perşembe günü yüzde 2.3 seviyesindeydi. Tahvil faizi bu hafta 19 baz puan veya 0.19 yüzde puan arttı.