Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Ekonomistler Grexit’in yaratacağı olası bulaşıcılık etkileri ile ilgili farklı senaryolar ortaya koyuyorlar. Yunanistan’ın ekonomisi Euro Bölgesi’nden çıkmasının ardından canlanırsa ne olur? Söz konusu senaryonun üzerinde çok sayıda ekonomist durmasa da gerçekleşmesi bölge genelinde sıra dışı etkiler yaratabilir.

Yunanistan’da kemer sıkma önlemlerinin oylanacağı referandumun yaklaşması ile birlikte ekonomistler, eurodan çıkma (Grexit) ve borçlarda temerrüde düşmenin Yunanistan’ı finans piyasalarında daha dışlanmış hale getireceği uyarılarını artırdılar. Ekonomistler, Grexit ve temerrüdün iflaslar getirmek ile birlikte işsizliğin artmasına ve sosyal huzurluğun ivmelenmesine yol açabileceğini belirtiyorlar.

Böyle bir sıkıntı İspanya ve Portekiz gibi ülkeleri ürküterek, Almanya’nın liderliğindeki kemer sıkma önlemlerine ve Euro Bölgesi’nin talep ettiği ekonomik reform politikalarına yeniden yönlenmelerini sağlayabilir. Bazı uzmanlara göre Euro Bölgesi Yunanistan olmadan daha küçük olur ama daha güçlü hale gelir.

Ancak Oxford Economics Ltd. ve Citigroup Inc. ekonomistleri bu hafta ortaya attıkları soru ile farklı bir olasılığa ışık tuttular? Yunanistan eurodan çıkmasının ardından birkaç yıl içinde toparlanırsa ve büyümeye başlarsa ne olur?

Söz konusu senaryonun gerçekleşmesi, euroyu terk etmenin intihat olduğu teorisini zora sokar ve Euro Bölgesi’nin diğer üyelerini devalüasyonu değerlendirmeye teşvik eder. Temerrüde düşmek euroda kalmaktan daha çekici hale gelebilir. Dolayısıyla euro para birliğine Yunanistan euroda kaldığı durumdan daha büyük bir tehdit oluşturur.

Oxford Economics’ten Ben May, “Ekonomik bir persfektiften en büyük bulaşıcılık tehditlerinden biri Grexit’in gerçekleşmesinin ardından ülke ekonomisinin hızlı bir şekilde güçlenmeye başlaması olur. Bu senaryoda Euro Bölgesi’nde parçalanma ihtimalleri artar” dedi.

Citigroup ekonomistleri, “Yunanistan’da kayda değer bir toparlanma görülmesi diğer ülkelerde ana akım olmayan güçlerin destek bulması anlamına gelir. Buna İspanya’daki kemer sıkma karşıtı duruş sergileyen Podemos Partisi gösterilebilir” değerlendirmesi yaptılar.