Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(13:10'da güncellendi)

Euro, Yunan halkının referandumda kemer sıkma önlemlerine “Hayır” demelerinin ardından 1 haftanın en düşük seviyesine geriledi. Referandumdan “Hayır” çıkması Yunanistan’ın para birliğinden çıkması riskini yükseltti.

Euro, Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varoufakis’in istifa etmesinin ardından kayıplarını azalttı. Yunan halkının yüzde 61’i Başbakan Alexis Tsipras’ı çağrısına paralel olarak “Hayır” oyu kullandı. Yen, Yunanistan krizinin güvenli varlık talebini desteklemesi ile 16 önemli para birimi karşısında güçlendi.

Euro dolar karşısında, 1.0970 dolar ile 29 Haziran’dan bu yana en düşük seviyeyi görmesinin ardından yüzde 0.6 değer kaybederek Londra saati ile 10:57’de 1.1048 dolardan işlem gördü. Euro yen karşısında yüzde 0.7 gerileyerek 135.53 yene geldi.

Yunanistan, Euro Bölgesi üretiminin yüzde 2’sinden düşük bir kısmını oluşturmasına rağmen, ülkenin eurodan olası çıkışı diğer üye ülkeler için üyeliğin terse çevrilebilir olduğu örneği teşkil edebilir. Euro, Yunanistan görüşmelerindeki iniş çıkışlar boyunca dirençli bir seyir izlemişti. Euro 30 Haziran itibariyle sona eren 3 aylık dönemde 2013’ten bu yana en iyi çeyrek dönemi kaydetti.

Almanya Şansölyesi Angela Merkel, Pazartesi günü Paris’te Fransa Cumhur Başkanı Francois Hollande ile bir araya gelecek. İki lider, Yunan halkının referandumda aldığı kararı saygıyla karşıladıklarını belirttiler.

Sydney’deki Westpac Banking Corp. Döviz ve emtia stratejileri müdürü Robert Rennie, “Yunanistan referandumunundan çıkan sonuç Avrupa Para Birliği’ne risk oluşturuyor. Finans piyasaları Hollande, Merkel ve AMB Başkanı Mario Draghi’nin reaksiyonunu yakından takip edecek” dedi.

(13:10'da güncellendi)