Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(13:40'ta güncellendi)

Avrupa hisse senetleri ve euro, Yunan seçmenlerin kemer sıkma tedbirlerini reddetmesinin yatırımcıları göreceli olarak daha güvenli ABD Hazine tahvillerine, Alman tahvillerine ve Japon yenine yöneltmelerinin ardından değer kaybetti. Şanghay hisseleri, yetkililerin 3.2 trilyon dolarlık bir erime yaratan satış dalgasını önleme çabaları ile birlikte yükseldi.

Stoxx Europe 600 Endeksi, kayıplarının bir kısmını geri aldı ve New York saati ile 06:10'da yüzde 0.7 aşağıda seyrediyordu. Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları yüzde 0.5 düştü. Euro dolar karşısında yüzde 0.6 zayıflayarak 1.1052 seviyesine indi. Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi dört baz puan düşüşle yüzde 0.75'e ve ABD'nin 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi yedi baz puan düşerek yüzde 2.31'e indi. İtalya ve İspanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizleri ise yükseldi. Yunanistan'ın iki yıl vadeli tahvillerinin faizi 12 sent düşerek 46.10 euroya geriledi. Emtia grubu, bakırın Ocak ayından bu yana en hızlı düşüşünü göstermesi ve Brent petrolünün varil başına 60 dolaraın altına gerilemesi ile birlikte aşağı yönde hareket etti.

Yatırımcılar riskli varlıkları satarken, düşüşler, Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varoufakis'in istifasının kreditörlerle yürtülen görüşmeleri kolaylaştırabileceği beklentisi ile, önceki haftaya göre daha sınırlı kaldı. Avrupa Merkez Bankası (AMB), Almanya Şansölyesi Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande'ın Salı günkü Euro Bölgesi liderleri toplantısı öncesi bugün Paris'te bir araya gelmesi ile birlikte, bir sonraki hareketinin ne olacağını değerlendirecek.

Frankfurt'ta DZ Bank AG piyasa stratejisti Daniel Lenz, "Yeni maliye bakanı ile birlikte, görüşmelerin doğru yönde ilerleyebileceğine ilişkin halen bir umut var," dedi ve "Yunan tahvilleri çok fazla baskı altında, ancak Avrupa'nın kalan kısmı yönetilebilir görünüyor. Herkes Yunanistatn'ın isole bir vaka olduğunun farkında görünüyor" şeklinde görüş bildirdi.

(13:40'ta güncellendi)