Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(12:30'da güncellendi)

Altın, Yunan seçmenlerin kemer sıkma tedbirlerini reddetmesinin doları güçlendirmesi ve bu durumun genellikle güvenli liman olarak alınan altının çekiciliğini azaltması sonrası değer kaybetti. Gümüş, platin ve palladyum da düştü.

Yunan halkı haftasonu gerçekleştirilen referandumda, kurtarma paketi için talep edilen kemer sıkma tedbirlerine "hayır" dedi ve bu durum, ülkenin Euro Bölgesi'nden ayrılacağına ilişkin spekülasyonları güçlendirdi. Altın, Bloomberg Dolar Spot Endeksi'nin yaklaşık bir ayın en yüksek seviyesine çıkmasının ardından kazançlarını koruyamadı.

Amsterdam'da ABN Amro Bank NV stratejisti Georgette Boele, "Altın traderları Yunanistan'ın geride bırakacak ve dolar ve ABD faiz artırımının görünümü üzerinde odaklanacak" dedi. Yüksek borçlanma maliyetleri, altının, tahviller gibi faiz ödemesi olmaması ya da hisse senetleri gibi getiri sağlamamasından dolayı, cazibesini azaltıyor.

New York'ta RBC Capital Markets küresel vadeli işlemlerden sorumlu başkan yardımcısı George Gero, "Doların güvenli liman olarak gücü devam ediyor ve yatırımcılar Yunanistan'ın ötesinde, Fed'in faiz hareketine bakıyor," dedi ve "Bu durum altın için olumsuz olabilir" şeklinde görüş bildirdi.

Spot altın yüzde 0.3 düşerek, Londra saati ile 09:25'te ons başına 1,164.84 dolara indi. Metal Asya seansının başlarında yüzde 0.6 kadar yükselmişti. Ağustos vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında fazla değişmeyerek ons başına 1,164 dolarda kaldı.

Yunanistan İçişleri Bakanlığı'nın internet sitesinden yapılan açıklamaya göre, Yunan halkının yalnızca yüzde 39'u, kreditörlerin ilave harcama kısıntıları ve vergi artırımlarını içeren taleplerine "evet" dedi. Almanya Şansölyesi Angela Merkel Pazartesi günü, Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande ile Yunanistan krizini görüşmek üzere Paris'e gidiyor.

Fed Faizleri

Barclays Plc, bugünkü raporunda, "Euro krizinin altın üzerinde fazla etkisinin olmaması özellikle dikkat çekici," dedi. Banka, ayrıca, altının şimdilerde temel rolünün, Fed'in faiz artırımının zamanlaması ve olasılığı için bir gösterge olduğunu kaydetti.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi, 8 Haziran'dan bu yana en yüksek seviyesine çıkmasının ardından yüzde 0.1 yükseldi. Endeks son bir yılda, ABD'nin 2006'dan bu yana ilk faiz artırımını gerçekleştireceğine ilişkin beklentilerin güçlenmesi ile birlikte yüzde 18 yükseldi. Altın bu yıl yüzde 1.7 gerilerken, euro bazında altın yüzde 7.5 yükseldi.

Yunanistan krizi, geleneksel olarak krizlerde değer koruma aracı olarak görülen altına çok fazla talep getirmedi. Metal son dört çeyrekte düşerek 1997'den bu yana en uzun çeyrek dönem düşüş serisini gerçekleştirdi. Altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları, Bloomberg'in derlediği verilere göre, Şubat ayının sonlarında uılaştığı bu yılın zirvesinden yüzde 5.4 düştü ve altı yılın en düşük seviyesi yakınında seyrediyor.

Spot gümüş yüzde 0.4 düşerek ons başına 15.631 dolara indi. Platin yüzde 1.6 düşerek ons başına 1,065.35 dolara inerken, palladyum yüzde 1.6 geri çekilerek ons başına 674.90 dolara geriledi. Metal geçen hafta iki yılın en düşük seviyesine indi.

(12:30'da güncellendi)