Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yunan halkının kemer sıkma politikalarını reddetmesinin ülkenin eurodan çıkışını getireceği endişelerinin ardından azalan riskli varlık talebi, gelişen piyasa hisselerinde iki yılın en sert kaybını getirdi.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 2.5 gerileyerek, Hong Kong saati ile 13:35'te 940.52 oldu. Endeks böylece yıllık kazancını sildi. Hong Kong'da işlem gören Çin hisseleri yüzde 5 düşüş yaşarken, Güney Kore hisseleri 2012'den bu yana en ciddi kayba yaklaştı. Malezya hisseleri, ringgitin 2005'ten bu yana en düşük seviyeye gelmesi sonrası, yüzde 1.3 geriledi. Macaristan, Polonya ve Romanya'da para birimleri dolar karşısında yüzde 0.6 değer kaybetti.

Yunanistan'da seçmenlerin yüzde 61'i, kurtarma paketi için kreditörlerin talep ettiği kemer sıkma tedbirlerine "hayır" dedi. Almanya Şansölyesi Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, yarın Yunanistan'ı görüşmek üzere bir Euro Bölgesi zirvesi çağrısında bulundular.

Sumitomo Mitsui Trust Bank Ltd. stratejisti Ayako Sera, "Riskimizi azaltmak ve beklemek dışında yapacağımız birşey yok," dedi ve "Euro, birleşik Avrupa büyük düşü üzerine yaratıldı ve eğer Yunanistan eurodan çekilirse, tüm sistem sorgulanır hale gelecek" şeklinde görüş bildirdi.