Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Ünlü fon yöneticisi Muhammed El-Erian, Yunanistan halkının kemer sıkmaya "hayır" demesini, Bloomberg News'a on maddede değerlendirdi.

El-Erian'ın değerlendirmesi şöyle;

Yunan halkı, Pazar günü gerçekleştirilen referandumda hükümetin tavsiyesine uyarak ve "hayır" oyu vererek, anlamı açık bir mesaj göndedi. Network adlı filmde betimlenen, pencerelerini açarak dışarı "Delirmiş durumdayım ve artık bunu kabul edemeyeceğim" diye bağıran kurgusal Amerkalılar gibi, Yunan halkı da, Avrupa'nın kalan kısmından sıkıntılarının farkında olmalarını istiyor.

Bu safhada, ancak, yalnızca bir avuç Avrupalı lider dinlemeye istekli görünüyor ve hatta daha az sayıda kişi Yunanistan'ın çeresizce ihtiyaç duyduğu yardımı sağlamakta istekli gibi duruyor. Bunun sonuçları birincil olarak Yunanistan'da, ancak Avrupa ve ötesinde de hissedilecek.

referandumun ardından önümüzdeki birkaç gün içinde etkisini gösterebilecek 10 sonuç şöyle;

1. İlk sayım sonuçlarına göre yüzde 60'ın üzerindeki oy ile gelen "Hayır" kampının zaferi, ilk olarak küresel hisse senedi piyasalarında genel bir satışa ve bunun yanında, Yunanistan, diğer çevre Euro Bölgesi ülkeleri ve gelişen piyasaların ihraç ettiği tahviller üzerinde piyasa baskısına neden olacak. Almanya ve ABD tahvilleri, kaliteye kaçıştan faydalanacak.

2. Savunmasız yakalanan Avrupalı politikacılar acil bir şekilde inisiyatifi tekrar ele geçirmeye çalışacak. Almanya Şansölyesi Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande Pazartesi günü bir tepki vermek amacıyla bir araya gelecek. Kusursuz bir dünyada, bu liderler, referandumun ardından gelen sorun ve hırçınlığı aşmak için Yunanistan hükümeti ile birlikte çabuk ve etkin bir şekilde hareket ederdi. Bu muhtemelen, ilişkiyi zehirleyen güvensizlik, dargınlık ve yaralayıcı suçlamalardan dolayı zor olacak

3. Bu zorluklarla bile, Yunan ve Avrupalı politikacıların birlikte hareket edebilmeleri için fazla zamanı yok. Yunanistan'daki berbat koşullar, iyileşmeye geçmeden önce çok daha kötü hale gelecek. Avrupa Merkez Bankası'ndan (AMB) büyük çaplı bir acil yardım gelmezse, zira bu karar uzun tartışmalardan sonra alınabilir, hükümet, bırakın bankaların yeniden açılmasını, ATM'lere para koymakta biel zorluk çekecek.

4. Stokçuluğun artması ile birlikte, akaryakıt ve gıda dahil, mallarda kıtlık yoğunlaşacak. Sermaye ve ödeme kontrolleri sıkılaştırılacak. Ekonomi, işsizliğin ve fakirliğin kötüleşmesi ile sonuçlanacak, aşağı doğru endişe verici diğer bir adım daha atacak. Ve hükümet emekli ve memur maaşlarını ödemede güçlük çekecek.

5. Sonuç olarak, hükümet ekonominin işlemekte olduğu algısını sürdürebilmek için, bir çeşit senet (IOU) çıkarma konusunda artan bir baskı altında kalacak. Eğer bu olursa, senetler paralel para birimi rolünü üstlenecek ve bunlar ülke içinde euroya göre iskontolu olacak.

6. Yunanistan'ın dışında, olumsuz bulaşmayı sınırlamak için çok sayıda düşünce öne sürülecek. AMB, çok muhtemel, bölgesel bulaşmayı önlemek için, mevcut büyük çaplı tahvil alım programını genişletmeyi de içerebilecek yeni tedbirlere baş vuracak. Bu euroyu zayıflatacak. Ek olarak, ülkenin halen borç ödemesini yapamadığı Uluslararası Para Fonu (IMF) ile birlikte, yetkililer, seri Yunanistan temerrütlerine hazırlanacak.

7. Konuya dahil tüm taraflar kendilerini B Planı moduna doğru hareket ediyor bulacak. Bu geçiş muhtemelen Yunanistan için Avrupa2nın kalan kısmına göre çok daha travmatik olacak.

8. İnsani sıkıntı, acı ve belirsizlık olasılığının mümkün olduğunca çabuk dengelenebilmesine yönelik nihai amaç ile birlikte, Avrupa bulaşmayı sınırlayacak ve Euro Bölgesi'nin birliğini sürdürecek araçlara ve kurumlara sahip. Ancak bunlar, bankacılık birliğini tamamlayabilmek ve mali entegrasyonda ilerleme sağlayabilme amaçlı Avrupa İstikrar Mekanizması ve Avrupa Yatırım Bankası tarafından alınan tedbirlerle birlikte, AMB'nin hareketini gerektirecek.

9. Ancak Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nin tam üyesi olarak startüsümü yeniden sağlayabilmesi oldukça şüpheli. Gerçekten de, çok becerikli bir kriz yönetimi olmazsa, Yunanistan'ın başarısız bir devlet olma riski oldukça yüksek. Yalnızca beklemede kalmaktan ziyade, Avrupa'nın, Yunanistan'ın 19 üyeli Euro Bölgesi'nden çıkışının aynı zamanda daha büyük çaplı Avrupa Birliği'nin çözülmesi ile sonuçlanmamasını sağlaması gerek. Bunun için, örneğin, Yunanistan'a bir ortaklık anlaşması ile birlikte, özel üyelik verilebilir.

10. Son olarak, suçlama patlaması beklenebilir. Bu verimsiz faaliyet Avrupa'nın bu kötü sonuçtan çıkacak dersleri içselleştirmesine ilişkin acil ihtiyacın geciktiilrmesi ile sonuçlanabilir: Bazı Yunan hükümetleri tarafından reform sözlerinin tutulmama serisi, siyasi inatçılık, zayıf analiz ve Avrupa tarafından tutarsız takip ile daha kötü hale getirildi ve bu durum, Yunanistan'ın ailenin işleyen bir üyesi olarak kaybedilmesine katkıda bulunuyor.