Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Yurtiçi piyasalar, dün Yunanistan'da gerçekleştirilen referandum sonrası sınırlı bir tepki veriyor. Dün sonuçların gelmesiyle birlikte Dolar/TL 2,71'i aşmıştı. Kur bugün 2,68 seviyelerine geriledi.

Yunanistan'da seçmenlerin yüzde 61'i, kurtarma paketi için kreditörlerin talep ettiği kemer sıkma tedbirlerine "hayır" dedi. Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varoufakis ise partisini memnun eden karara rağmen, Euro Grubu'nun katılımcılarının tercihlerini gerekçe göstererek istifa etti. Almanya Şansölyesi Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, yarın Yunanistan'ı görüşmek üzere bir Euro Bölgesi zirvesi çağrısında bulundular.

Referandumdan çıkan hayır oyu küresel piyasalarda ciddi yankı bulurken, Türk varlıkları şimdilik aynı oranda etkilenmedi. Borsa İstanbul 100 endeksi yüzde 0.9 yukarıda seyrediyor.

Euro/dolar paritesi de, Varoufakis'in istifasının ardından kayıplarını azalttı. Bu durumda Varoufakis'in istifasının Euro Bölgesi'ndeki kreditörlere verilen bir taviz olarak algılanmasının etkisi olduğu belirtiliyor.

Siyaset gündemi

TBMM bugün Başkanlık Divanı'nın oluşturulması için toplanacak. MHP’nin, HDP’nin başkanlık divanında 1 koltuk daha fazla almasına karşı çıkması nedeniyle yaşanan kördüğüm de bu oturumda çözülecek. Danışma kurulunda; divanda partilere düşecek koltuk sayıları konusunda uzlaşma sağlanamazsa her parti teklifini, grup önerisi olarak genel kurula getirecek. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da bugünlerde hükümetin kurulması için Başbakan Ahmet Davutoğlu'nu görevlendirmesi bekleniyor.

Borsa sakin

BIST 100 endeksi güne yüzde 0.28'lik düşüşle başlamasının ardından yükselerek, ilk seansı yüzde 0.54'lük artışla 81.652 puandan tamamladı. Endeks ikinci seansa yüzde 0.7 yükselişle 81.777 puandan başlarken, daha sonra kazancını artırarak, TSİ 14:30'da yüzde 0.8 yukarıdaydı.

Referandumun ardından 2,7180 seviyelerine kadar çıkan dolar/TL, sabah saatlerinde gevşeyerek 2,69'a geldi. Kur TSİ 13:32'de yüzde 0,26 düşüşle 2,6864 oldu. Euro/TL yüzde 0.6 gerileyerek 2,9629 düzeyindeydi.

Sepet kur 2,8249 olurken, 2 yıllık gösterge tahvil faizi yüzde 9,68 seviyesindeydi.

(14:30'da güncellendi)